Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det som behövs är högteknologi, det vill säga kärnkraft

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraften är ju bara en modifiering av gamla tiders väderkvarnar, skriver Stig Mörtman.

Bild: Olle Larsson

Annons

I en insändare i Gefle Dagblad gör Charlotte Unger Larson, VD för Svensk Vindenergi, det hon är tillsatt att göra – lovordar vindkraften.

De som läser insändaren kan få intrycket att vindkraft är lösningen på framtidens energibehov. Men som så mycket annat när det gäller de så kallade förnybara energikällorna är det långt från sanningen överensstämmande!

Annons

Annons

Vindkraft och solenergi är intermittenta energikällor, det vill säga ge genererar energi bara när det blåser eller solen skiner. Vad man ska göra en vindstilla, mulen och kylslagen vinterdag verkar inte bekymra dessa "elen kommer och går-entusiaster"!

All vindkraft är subventionerad, antingen via elcertifikat eller andra direkta stöd. Energimyndigheten bedömer exempelvis att för havsbaserad vindkraft behövs ett stöd om sex miljarder kronor per TWh.

IEA (International Energy Agency) har tagit fram en ekonomisk beräkningsmodell för elektricitetens kostnader vilken numer även inkluderar faktorer såsom lagring och backup-alternativ, när det inte blåser eller solen skiner, och helt plötsligt är det andra kostnader för de intermittenta energikällorna jämfört med kontinuerlig energikällor.

Då vindteknologin snart når sitt effektivitetstak sker en utbyggnad på bekostnad av naturen, om "kommer och går-energin" införs.

Vi kommer att behöva mycket mer el och energi i allmänhet, i framtiden om landet ska fortsätta att utvecklas. Tittar man på vindkraften så är den ju bara en modifiering av gamla tiders väderkvarnar. Vad som behövs är högteknologi, det vill säga kärnkraft, energikällor som inte bara fungerar en lagom blåsig sommardag!

Stig Mörtman, Ockelbo

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy