Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi tror att det är viktigare att satsa på fasta vårdkontakter och kontinuitet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om hälsocentralerna går vidare.

Bild: Arkivbild

Annons

Replik till Bengt-Olof Staffas: Verksamhetschefen vid Capio Bengt-Olof Staffas har vid ett par tillfällen skrivit insändare om de förändringar som föreslås i hälsovalshandboken. Hälsovalshandboken är det avtal som Region Gävleborg skriver med vårdgivare som tillhandahåller hälsocentraler för medborgare i vårt län.

Annons

Annons

Bengt-Olof Staffas är chef för en av länets största hälsocentraler med cirka 9 400 patienter. Den finns i Gävleborgs största stad och ägs av en rikstäckande koncern med stora resurser.

Den nuvarande hälsovalshandboken ställer i praktiken inga krav på hans hälsocentral. På hans hälsocentral är det nödvändigt att ha allmänspecialist på plats 45 timmar per vecka för att fylla patienternas behov.

Men nästan samma krav, 40 timmar i veckan, ställs på hälsocentraler med under 2 000 listade patienter.

Det säger sig själv att så trubbiga gränser inte är anpassade till patienternas behov.

Det är lätt att tro att Bengt-Olof Staffas engagemang handlar om att sätta en ribba för att få bort de minsta hälsocentralerna.

Om Bengt-Olof Staffas vill ha en detaljstyrning utifrån patienternas behov, så kanske hälsovalshandboken skulle kräva att hans egen hälsocentral har tio allmänläkare på plats hela tiden. Jag anser att en sådan detaljstyrning blir mycket stelbent och motverkar både mångfald och kreativitet.

Vi i Centerpartiet ser med glädje att digitala lösningar och större insatser från andra yrkesgrupper kan möjliggöra en god och nära vård även på orter där det inte finns tillräckligt patientunderlag för allmänläkare 40 timmar i veckan och dit det är svårt att rekrytera läkare på heltid.

Annons

Vi tror att det är viktigare att satsa på fasta vårdkontakter och kontinuitet, än att en hälsocentral ska piskas att fylla ett visst antal timmar med dyra och tillfälliga hyrläkare, oavsett om behovet finns.

Annons

Det finns ett självklart och naturligt krav att ställa, att hälsocentralen ska uppfylla vårdgarantin.

Specialistläkare och specialistsjuksköterska ska finnas när patienten behöver det.

Joakim Westlund, C

vice gruppledare i regionfullmäktige

ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy