Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Politikens uppgift är att utgå från verkligheten och hitta bästa möjliga lösningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om hälsocentralerna fortsätter.

Annons

B-O Staffas anser att jag missar poängen. Jag är benägen att säga detsamma till honom.

Staffas påstår att jag och Centerpartiet vill att hälsocentralerna inte ska behöva täcka upp för patienternas behov av allmänläkare och distriktssköterskor. Det jag skriver är ju det rakt motsatta.

Jag har svårt att förstå vad Staffas menar när han säger att behovet av allmänläkare inte avgörs av hur stor hälsocentralen är. Alla förstår att ju fler patienter en hälsocentral har, desto fler specialister behövs. På samma sätt kan det inte vara någon naturlag att det är just 40 timmar allmänläkare i veckan som krävs för att fylla patienternas behov, oberoende hur liten hälsocentralen är.

Annons

Annons

Hälsovalskontoret beräknar att det behövs ungefär 2 500 patienter för att långsiktigt kunna driva verksamheten enligt nuvarande regelverk. Visst kan man anse att ribban ska läggas där. Ann-Britt Lindmark-Lagerwall anser tydligen utifrån sin långa erfarenhet som allmänläkare att det är en absolut miniminivå.

Men då får man också acceptera att en handfull av länets hälsocentraler inte har tillräckligt underlag för verksamheten – och riskerar att försvinna.

B-O Staffas är orolig att de professionella vårdutövare han själv företräder med de nya reglerna kommer strunta i att fylla patienternas behov, men för de större hälsocentralerna är det precis lika möjligt redan i dag. Det enda hälsovalsboken kräver hos dem är en (1) allmänläkare på plats 45 timmar i veckan.

Varför vill inte Ann-Britt Lindmark-Lagerwall ställa högre krav än så på de stora hälsocentralerna? Kan det vara för att hon litar på vårdgivarnas förmåga att avgöra vad som krävs för att fylla patienternas behov?

Nu vill B-O Staffas mer inrikta sig på signalpolitiken i förändringen. Sverige har brist på allmänläkare och enligt honom är det här att ge upp.

Problemet med Ann-Britt Lindmark-Lagerwalls resonemang är ungefär detsamma. Hon vill få det att framstå som att 40-timmargränsen garanterar två heltidsanställda allmänläkare på varje hälsocentral.

Annons

Så ser verkligheten inte ut med den brist som finns på allmänläkare. På många platser är det inget alternativ. I stället får patienter ofta träffa nya stafettläkare varje gång, i stället för en fast vårdkontakt som kan avgöra när patienten fysiskt behöver träffa en specialistläkare eller om en specialist behöver konsulteras.

Annons

För mig är politikens uppgift att utgå från verkligheten och hitta bästa möjliga lösningar utifrån dagens förutsättningar. En målsättning blir inte verklighet bara för att politiker beslutar att det ska vara så.

Vi vill alla att fler allmänläkare utbildas, men det måste finnas andra sätt att arbeta med den målsättningen. Om det lyckas, kan det finnas möjlighet att ändra reglerna igen. Nu måste vi se till att behoven fylls för dagens patienter.

Joakim Westlund, C

vice gruppledare i regionfullmäktige

ersättare i hälso- och sjukvårdsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy