Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ska hela kommunen leva eller blir det bara centrala Sandviken?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alla skolbarn i Storvik och Ovansjö ska alltså, enligt kommunens planer, gå på Hedäng i Storvik. Då behövs väl utbyggnad, skriver signaturen.

Bild: Arkivbild

Annons

Sandvikens kommunledning jobbar för att centralisera det mesta till centrala Sandviken. Kommunen har länge lovat ett reviderat landsbygdsprogram, det vill säga: Vilka mål ska kommunen ha för alla ytterområden. Det ska bli mycket intressant att läsa visionerna för ytterområden.

Man har nu jobbat fram en skolplan där man föreslår tre så kallade skolbyar i centrala Sandviken. Fint ord, skolbyar alltså, och det kan väl vara okej.

Men sen då. Om man tittar på västra delen av Sandvikens kommun föreslår man att lägga ned byskolorna i Åshammar, Kungsgården och Hammarby (som väl i praktiken varit nedlagd ett tag och där föreslår man nedläggning av förskolan också för att drämma till ordentligt).

Annons

Hur blir det med Jäderfors. Nedläggning där också? Alla låg- och mellanstadiebarn runt om i Ovansjö ska alltså bussas från sina byar till Storvik. Vad kostar det och hur mår barnen?

Annons

Åshammar och Kungsgården har fungerande skolor och lokaler. Frågetecken för Hammarby där gamla fina skolan har varit nedlagd några år och eventuellt blir svår att rusta. Har kommunen verkligen räknat på alternativet att låta barnen gå lågstadiet och eventuellt mellanstadiet hemma i byn?

Det verkar som sagt vara centralisering och stordrift som gäller för dom styrande. Socialdemokraterna är ju oftast inne på den linjen. Men hur kan Centerpartiet hänga med i de här svängarna? Det är mycket svårt att förstå.

En annan aktuell fråga är Storviksbadet, kommunen enda utomhusbad med bassänger. Där har kommunen på något sätt räknat fram att man måste satsa minst 25 miljoner för att kunna driva badet vidare och då föreslår man naturligtvis nedläggning av Storviksbadet.

Forumgruppen i Storvik har gjort en egen teknisk undersökning av badet, med tekniska experter med lång erfarenhet av pumpar, filter och dylikt som stöd och hjälp. Forumgruppen kom fram till att det behövs inga stora investeringar för att driva badet vidare. Det är en väl fungerande anläggning som det bara är att starta nästa sommar, om man vill.

Eventuella reparationer eller utbyten av delar av reningsanläggningen som kan behövas senare kan göras till ganska små kostnader. Och några stora läckage finns heller inte. Kommunen har ju påstått att det läcker en massa vatten från ledningar någonstans.

Forumgruppens genomgång visar på normal vattenförbrukning och alltså inga stora läckage. Det borde alltså vara enkelt för kommunen att då ändra sig och köra vidare med Storviksbadet som är populärt i hela kommunen. Men det ligger väl i fel del av kommunen.

Annons

Annons

Alla skolbarn i Storvik och Ovansjö ska alltså, enligt kommunens planer, gå på Hedäng i Storvik. Då behövs väl utbyggnad av Hedäng, till stora kostnader, eller finns det andra lösningar? Idrottstimmarna för alla stadier och klasser lär inte få plats i gamla Parkhallen och den grymt slitna lilla gympasalen på Hedäng.

Sen är det bestämt att det ska vara fler idrottstimmar på högstadiet, tror jag. Så då behöver kommunen bygga en ny gympasal också, eller?. Varför då inte bygga den allaktivitetshall som verkligen behövs i Storvik och som det finns ett färdigt förslag på om jag har förstått det rätt.

Hur vill Sandvikens kommuns ledande politiker att ytterområdena (landsbygden) ska se ut? Varför ska en barnfamilj flytta till Storvik eller någon av Ovansjös byar?

Vilka visioner har Kerstin Almén för landsbygden? Vilka visioner har Patrik Lundqvist? Vilka visioner har Per-Ola Grönberg?

Jag tar dem som exempel då de har uttalat sig i de aktuella frågorna om skolan. Och hur ställer sig Centern till all denna centralisering? Hur ser Centerns visioner för landsbygden i kommunen ut?

Min fråga är: Ska Sandvikens kommun vara en sammanhållen kommun där även ytterområdena räknas eller ska det vara centralorten Sandviken och sedan en landsbygd som dör mer och mer?

Ovansjöbo

Annons

Annons

Till toppen av sidan