Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Renässans för kontoret när synen på arbetsplatsen förändras

Hur våra städer utvecklas i framtiden har aldrig varit mer ovisst. Kommersiella ytor kommer att användas annorlunda jämfört med tidigare, det verkar alla överens om. Men det finns utmaningar. Lagar och regler, arbetsmiljöansvar och risk för sjunkande lönsamhet är bara några, skriver Andreas Sjöberg, VD Fastighetsägarna Mitt Nord.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Andreas Sjöberg.

Annons

Vi kommer inom kort att publicera en rapport som visar utvecklingen av hyresnivåer och vakansgrader för kontor på 13 lokala marknader i mellersta och norra Sverige, däribland Gävle. Rapporten visar att kontorshyresmarknaden utvecklats starkt sista åren.

Det ska vi vara glada för. Stark efterfrågan på moderna kontor är ett kvitto på välmående företag som i förlängningen skapar jobb och i bidrar till förutsättningar för välfärdssatsningar. Sen kom coronapandemin, som inte bara fört med sig digitala möten och hemarbetet, utan också en slags eskalerande identitetskris för våra arbetsplatser, och i förlängningen våra stadskärnor.  

Att efterfrågan på kommersiella lokaler möjligen avtar inom alla segment är inte orimligt, men omvandlingen i våra stadskärnor är inget nytt. Däremot har vi förutom butiker börjat oroa oss för kontor, restauranger och hotell.

Annons

Annons

Med andra ord allt det vi räknar med, nästan kräver, ska finnas i våra stadskärnor till ett oändligt utbud. Hyresvärdarna står redo att utveckla sina fastigheter för att skapa morgondagens stadskärna men det saknas inte saker att fundera över.

Regelverken, exempelvis plan- och bygglagen, behöver förenklas, inte minst om kontor ska bli bostäder. Här vilar ett stort ansvar på våra politiker, liksom den gör i frågan om undantag från kommunala särkrav.  

Behovet av attraktiva arbetsplatser kommer inte att upphöra i framtiden, tvärtom. Fysiska möten kommer sannolikt att bli färre men uppskattas mer. Hemarbete innebär inte heller att arbetsgivarnas ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö upphör.

En automatisk återgång till traditionella stationära arbetsplatserna med egna kontorsrum kanske vi inte får se, men vi kommer vilja ha generöst med utrymme mellan oss för att känna trygghet och vara förberedda för nya virusutbrott.

Det finns redan omfattande studier som visar hur vi vill ha våra framtida arbetsplatser. Signalerna vi snappat upp från hyresvärdar under insamlingen av underlaget till vår rapport bekräftar att hyresgästernas önskemål om lokalanpassningar nu är fler och tydligare än tidigare.

Om hemarbete gör att effektivitet och lönsamhet sjunker i tjänstesektorn är det inte givet att alla kommer ha kontoret hemma vid köksbordet i framtiden. Om trender som co-working och aktivitetsbaserade kontor förstärks kanske efterfrågan på kommersiella lokaler totalt sett inte alls sjunker.

Annons

Vi kan undvika tomställda lokaler och i våra städer om hyresvärdar slipper navigera bland krångliga och obsoleta regelverk. Arbetsgivare som kan erbjuda funktionella och inspirerande arbetsplatser i kombination med frihet att arbeta hemifrån blir vinnarna. Kontoret som arbetsplats kan få en renässans.

Det skulle våra stadskärnor må bra av.

Andreas Sjöberg

VD Fastighetsägarna Mitt Nord

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy