Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jag tror att hälsovalshandboken är en tjänstemannaprodukt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bengt-Olof Staffas.

Bild: Björn Hanérus

Annons

Replik till Centerpartiets Joakim Westlund och Magnus Svensson: Nu har vi som arbetar med primärvård äntligen hörsammats av regeringen som avsätter 200 miljoner för att varje medborgare ska kunna få sin fasta läkarkontakt inom primärvården.

Detta är en kraftfull markering av regeringen som inser betydelsen av att det finns specialister i allmänmedicin på våra hälsocentraler. Något som även regeringens utredare Anna Nergårdh anser i delbetänkandet "God och nära vård" där man föreslår att en hälsocentral ska ha minst en specialist i allmänmedicin på plats.

Annons

Annons

Det är väldigt glädjande att regeringen till skillnad från Region Gävleborg och Centerpartiets lokala företrädare har insett värdet av att befolkningen erbjuds fasta läkarkontakter inom primärvården och att de ska vara specialister i allmänmedicin.

Vi får inte glömma bort att vårt län är där vi är nu med brist på familjeläkare på grund av den sittande majoritetens oförmåga att utbilda specialister i allmänmedicin i den mängd som krävs för att täcka behovet inom länet när det gäller nyrekrytering och pensionsavgångar.

Jag hoppas att den sittande majoriteten tar sitt förnuft till fånga och överger det märkliga förslaget på ny hälsovalshandbok som gick ut på remiss under augusti till vårdgivarna. Jag tror att det märkliga förslaget var en tjänstemannaprodukt och välkomnar att politiken kliver fram och inleder en kraftfull satsning på primärvården och anger en målsättning för antalet familjeläkare i länet så att länets invånare ska kunna erbjudas en fast läkarkontakt.

Regeringens särskilda satsning på att öka antalet fasta läkarkontakter ger den sittande majoriteten en gyllene chans att ompröva sina målsättningar när det gäller Hälsovalets utveckling.

Min förhoppning är nu att den sittande majoriteten anger en målsättning för när stora delar i vår befolkning ska kunna välja en fast läkarkontakt på hälsocentralen som är specialist i allmänmedicin.

Annons

För varför ska inte gävleborgaren få tillgång till en fast läkarkontakt som är specialist i allmänmedicin när befolkningen i Västra Götaland är på väg att få det genom en kraftfull satsning på primärvården?

Med vänliga hälsningar

Bengt-Olof Staffas

primärvårdschef

Fotnot: Med detta inlägg sätter vi punkt för debatten mellan skribenten och Joakim Westlund och Magnus Svensson.

Insändarred.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy