Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Näringen

KLART: Så dras det nya spåret till Gävle hamn

I dag kom beskedet från Trafikverket om vilken dragning de föredrar när ett nytt järnvägsspår till Gävle hamn ska byggas.

Det blir alternativet med snäv kurva närmast Staketgatan.

– Det finns många fördelar med den inriktning vi har valt. Bland annat blir den en smartare koppling mot dragningen av Ostkustbanans dubbelspår i framtiden och den ger mindre barriäreffekter i området än tidigare förslag, säger Stefan Sunnesjö, projektledare på Trafikverket.

Det vinnande förslaget till ny sträckning av järnvägsspår till Gävle hamn blir den snäva kurvan vid Staketgatan via en ny järrnvägsbro över Strömsbrovägen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Som tidningen berättade häromdagen har det funnits två olika alternativ för en ny järnvägssträckning till Gävle hamn. Antingen en långsträckt S-kurva över Näringen, eller en snäv kurva alldeles vid Staketgatan. Den har tidigare dömts ut på grund av just snävheten, en så brant kurva har räknats som tekniskt osäker. Men nu finns det ny teknik att tillgå, och Trafikverket gör bedömningen att kurv-varianten går att genomföra.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Ingen bindningstid - säg upp när du vill.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy