Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD är inte vilket parti som helst

När vi från Miljöpartiet riktar skarp kritik mot Moderaterna för deras ambition att inleda ett politiskt samarbete med Sverigedemokraterna är det förstås inte oväntat att SD går i taket, skriver Therese Metz och Emanuel Hort, MP.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz och Emanuel Hort, Miljöpartiet de gröna, Gävle.

Annons

Wanja Delén verkar inte se något behov av att ursäkta sig, utan lägger i stället fullt krut på skandaler som varit inom Miljöpartiet på senare år. Skandaler som vårt parti med rätta ska hållas ansvariga för, vilket också har skett. Samröre med våldsbejakande grupperingar eller diskriminerande åsikter har naturligtvis ingen plats i politiken. Den debatten tar vi gärna vilken dag som helst.

En intressantare aspekt av Wanja Deléns reaktion är antydan om att Miljöpartiet på något sätt skulle vara i maskopi med grupper som vill se en islamisering av samhället. Möjligtvis kan påhoppet roa den egna hejaklacken, men det faller ganska platt när man betänker vår feministiska politik och vår politik för att stärka HBTQI-personers rättigheter.

Annons

Annons

Att Sverigedemokraterna tänker i dessa banor är däremot avslöjande. Konspirationsteorin om en pågående islamisering av Europa utgör en central föreställning för den spretiga floran av auktoritära nationalistiska partier i Europa idag. Den kommer förövrigt tydligt till uttryck i en debattartikel i Aftonbladet 19 oktober 2009 signerad Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, där han konstaterar att ”som Sverigedemokrat ser jag [den växande muslimska minoriteten] som vårt största utländska hot sedan andra världskriget.”

Sverigedemokraternas högerradikala agenda lyser också igenom i den konkreta politiken. Ta frågan om jobb och integration till exempel. Ibland är problembeskrivningen att "de kommer hit och tar våra jobb", ibland är det att inträde på arbetsmarknaden tar alltför lång tid.

Oavsett förklaringsmodell så är lösningen densamma – stoppad invandring. Inte heller finns det något intresse att hitta lösningar för en bättre integration – tvärt om. I en motion till Gävle kommunfullmäktige från 2018 ifrågasatte de på fullaste allvar lämpligheten i att anställa nyanlända inom vård och omsorg. Där behoven av personalförstärkningar är som allra störst.

Varför då? Jo, för vi vet ju inte om de kanske egentligen är kriminella. Resonemanget är hårresande.

Moderaternas William Elofsson låter meddela att han betraktar Sverigedemokraterna som ”...ett demokratiskt parti som alla andra”.

Annons

Men någonstans måste det knyta sig i maggropen även hos många moderata partiföreträdare och medlemmar som fortfarande känner att anständigheten faktiskt har sin gräns. Vårt parti grundades av ett gäng smått yviga men väl så engagerade idealister för att lösa de miljöproblem som de etablerade partierna inte ville ta på allvar. Vilket problem grundades Sverigedemokraterna för att lösa, och av vilka?

Miljöpartiet de gröna Gävle

Therese Metz

kommunalråd

Emanuel Hort

ordförande och gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan