Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det är inte läge för hyreshöjningar

Att säga att det inte finns anledning att frysa hyrorna just i år för att hyresmarknaden går bra är ignorera en viktig del av den nämligen hyresgästerna, skriver Torbjörn Lööw och Torbjörn Rönnkvist, Hyresgästföreningen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Torbjörn Rönnkvist.

Annons

Nu går sommaren mot höst. Varje år ungefär vid den här tiden brukar hyresförhandlingarna dra igång. Hyresgästföreningen förhandlar hyran för miljontals hyresgäster i Sverige och i år ska hyrorna förhandlas som precis som vanligt.

I år föreslår Fastighetsägarna hyreshöjning precis som alla andra år. Skillnaden är att det här året inte är som alla andra år. Pandemin och dess konsekvenser är långt ifrån över och att Fastighetsägarna diskuterar hyreshöjningar under ett år som detta tyder på en oförståelse för den situation som Sveriges hyresgäster befinner sig i.

Annons

Enligt Sveriges allmännytta finns det ingen anledning att frysa hyrorna i år. Trots pandemin går det tydligen bra för hyresmarknaden. Men hur går det för Sveriges hyresgäster?

Arbetsförmedlingen har rapporterat att arbetslösheten är rekordhög till följd av coronakrisen och att prognosen för nästa år ser dyster ut. På några månader har arbetslösheten i landet stigit till nivåer högre än under finanskrisen 2008.

Annons

Att säga att det inte finns anledning att frysa hyrorna just i år för att hyresmarknaden går bra är ignorera en viktig del av den nämligen hyresgästerna. Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen gjort så känner 68 procent av landets hyresgäster stor eller viss oro över att privatekonomin kommer påverkas negativt till följd av coronapandemin. Samtidigt uppger 43 procent att de är oroliga för hur de ska kunna betala hyran.

Inför 2021 förslår Fastighetsägarna att hyrorna i snitt ska höjas med 2,5 procent. Det skulle innebära att månadshyran för en normaltrea skulle öka med uppemot tvåhundra kronor i månaden. Det är en hyreshöjning som riskerar att knuffa redan hårt ekonomiskt prövade hushåll över kanten och det är en utveckling som vore förödande för Sverige.

På Sveriges allmännytta hänvisar chefsekonomen Susanna Höglund till bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd för de hyresgäster som drabbats ekonomiskt av coronakrisen och därför skulle få svårt att betala hyran.

Om sådana lösningar diskuteras, är det då verkligen rätt läge att höja hyrorna? I stället skulle det faktum att Sveriges allmännytta och privata aktörer verkar har klarat sig bra trots pandemin snarare kunna ses som ett argument för att frysa hyrorna i år.

Hyresgästföreningen tycker inte att det läge för hyreshöjningar!

Torbjörn Lööw

ordförande Hyresgästföreningen Gävle Älvkarleby Ockelbo

Torbjörn Rönnkvist

regionordförande Hyresgästföreningen Aros Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy