Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det är centerpolitik i dubbel bemärkelse

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Erik Holmestig, C.

Annons

Svar till Christian Blackmon: Jag har i samband med frågan om etablering av vindkraftpark Storgrundet uttryckt mig positivt till planerna, inte minst med anledning av att det finns få närboende i området som kan störas av vindkraften. Christian Blackmon ifrågasätter hur detta stämmer med Centerpartiets politik.

Annons

Annons

Klimatet är vår stora utmaning för framtiden. Vi måste bort från beroendet av fossila bränslen. Centerpartiet vill ersätta det fossila bränslet med förnyelsebar energi, sol, vind och biobränslen.

Vindkraften har under senare år byggts ut som aldrig förr, men det behövs mer för att ersätta vårt oljeberoende. Områden i havet längs Gävleborgs kust har nationellt utpekats som lämpliga för storskalig vindkraftsproduktion. De stämmer också väl överens med Gävle kommuns strategiska planer och program.

Den som vill etablera vindkraft har en lång väg att gå. Bland annat måste en omfattande miljökonsekvensbeskrivning göras. Här ingår bland annat att utreda hur människors livsmiljö påverkas och vilka kompensatoriska åtgärder som kan behöva vidtas för att minimera negativ påverkan.

För mig är det självklart att ju färre som påverkas, desto mer kan man fokusera och göra extra bra kompensatoriska åtgärder för dem som påverkas negativt av etableringen.

Omställningen från fossilberoende till förnyelsebar energi innebär nya jobb och utvecklingsmöjligheter på landsbygden. Det är på landsbygden vi har arealerna för att odla energigrödor och platsen för att bygga vindkraft och solcellsparker. Det är Centerpartiets politik i dubbel bemärkelse; landsbygdsutveckling och klimatomställning.

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy