Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Allt behöver inte vara platt och plant

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Nya Tullhuset i Gävle.

Bild: Markus Boberg

Annons

Den 27/9 sände Radio Gävleborg ett nyhetsinslag om tillgängligheten vid Tullhuset på Alderholmen. Sören Norman och Marie Norén-Hedberg uttalade sig om höga trottoarkanter och annat som enligt dem gjorde det svårare att ta sig fram om man till exempel är rörelsehindrad.

Under 12-13 år har Sören Norman arbetat med tillgänglighetsfrågor i Gävle kommun. Gjordes det då inga lathundar för framtiden om vad som är värt att tänka på då människor med olika funktionsmöjligheter ska besöka en byggnad som skall byggas eller renoveras? Det hade varit ett bra tillfälle i stället för att bara arbeta här och nu.

Annons

Annons

Alla skall kunna besöka en allmän byggnad, men att tro att den är helt och fullt tillgänglig för att man tar bort alla nivåskillnader utanför och inne i den gör det för enkelt.

Som synskadad har jag till exempel nytta av nivåskillnader så jag har punkter att orientera mig mellan. En alldeles slät yta är som att få solen i ögonen. Man får heller inte glömma bort hälsoaspekten i att gå upp och ner för trottoarkanter och trappsteg.

Ett bra exempel finns vid Södermalms torg med både trappa och ramp där Apotek Tre ankare tidigare låg samt en trottoarkant i olika höjd.

Framtidens tillgänglighet borde se till människors olika förutsättningar och inte bara till att allt ska vara platt och plant.

Catarina Meurling

Annons

Annons

Till toppen av sidan