Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Samarbete med SD är ett svek av historiska mått av M

Slutreplik till Wanja Delén, SD: Våldsbejakande islamistisk extremism är ett reellt problem som främst drabbar människor i länder som Somalia, Afghanistan och Syrien som härjas av militanta islamistiska grupperingar. I Sverige kan vi erbjuda en ny chans till några av dem som drabbats hårdast av våld i religionens namn, skriver Therese Metz och Emanuel Hort, MP.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz och Emanuel Hort.

Annons

Visst finns det mycket som behöver göras för att motverka religiöst eller hedersrelaterat våld och förtryck även i Sverige. Men Sverigedemokraternas politiska projekt stannar inte vid att motverka radikal islamism, utan handlar ytterst om att bekämpa det mångkulturella samhället och att pracka på såväl nyanlända som infödda svenskar en konstruerad enformig kulturell identitet (Dagens Samhälle 2013-02-20).

Annons

Då är det inte bara hedersförtryck och våldsbejakande extremism som ska bekämpas utan även minoritetskultur och olika religiösa uttryck som avviker från den sverigedemokratiska normen.

Och det är precis här som Sverigedemokraterna passerar gränsen för när en relevant politisk diskussion övergår i misstänkliggörande av minoriteter och i förnekande av individers kulturella och religiösa fri- och rättigheter.

Annons

Det är en retorik som hamnar skrämmande nära den hatpropaganda som används för att rättfärdiga högerextremistiskt våld av det slag som vi också sett alltför många fruktansvärda exempel på.

Låt oss vara supertydliga. Vi anser naturligtvis också att det är djupt problematiskt när synen på kön är så traditionell att man inte ens kan hälsa likadant på kvinnor och män. Men är det skäl för utvisning till ett land som man flytt ifrån? Knappast.

Dessutom är patriarkala värderingar precis lika problematiska oavsett vilken trosuppfattning eller politisk ideologi de grundar sig i, och där har Sverigedemokraterna länge utmärkt sig som det parti som minst av alla vill ta de nödvändiga stegen som krävs för ett mer jämställt samhälle.

I torsdagens GD (1/10) redogjorde sex Gävlebor för sina erfarenheter av diskriminering och rasism, erfarenheter som alltför många i vårt land kan känna igen sig i. Kampen för allas rätt till justa förutsättningar, rätten att få utvecklas till sin fulla potential och friheten att utforska och forma sin egen identitet är vi vana att kunna räkna som självklara utgångspunkter i samhällsdebatten. Det har gjort att vi från Miljöpartiet med stolthet kunnat gå sida vid sida med moderater i Prideparader och manifestationer mot rasism.

Annons

Därför är Moderaternas planer på att efter nästa val styra i samarbete med Sverigedemokraterna ett svek av historiska mått mot de liberala och humanistiska värden som utgör själva grunden för vårt demokratiska samhälle.

Miljöpartiet de gröna Gävle

Therese Metz

kommunalråd

Emanuel Hort

ordförande och gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan