Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi uppmanar till orosanmälan vid sexköp

Vänsterpartiet Gävle vill att socialnämnden uppmanar polisen att göra en anmälan vid sexköp, där köparen har barn under 18 år, skriver Wictoria Bernäng och Sherzad Fatih.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sherzad Fatih, V.

Bild: Arkivbild

Annons

Vi säger uppmanar, eftersom vi inte ser att det juridiskt går att bestämma om en fast sådan rutin. Det är dock upp till polisen att avgöra från fall till fall, oavsett brott eller situation, huruvida de ska göra en anmälan eller inte.

Alla myndigheter som har anmälningsplikt har skyldighet att anmäla till socialtjänsten om det finns en oro kring ett barns situation. Sedan är det upp till socialtjänsten att avgöra om de går vidare med en utredning, erbjuder stöd till familjen eller inte gör något mer. Upprepade orosanmälningar kan vara skäl till utredning.

Annons

Annons

I Umeå har individ- och familjenämnden gått ut med en sådan uppmaning till polisen. I Umeå finns det även KAST-mottagning som ger stöd till personer som vill sluta köpa sex, enligt uppgift är det många som nyttjar detta stöd.

Vänsterpartiet tycker inte heller att det är ett straff med orosanmälning i det här fallet, utan att det handlar om att hjälpa familjen och att det finns en oro för barnets miljö.

Wictoria Bernäng

Sherzad Fatih

Vänsterpartiet i socialnämnden i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan