Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kulturlivet och de stora publiksporterna behöver nya coronaregler

Vi är inte smittskyddsexperter, artister eller elitidrottare. Men vi känner ett mycket starkt engagemang för kultur och kulturevenemang liksom för sport och sportevenemang, skriver Magnus Svensson och Per Lodenius, C.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Magnus Svensson, C.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Coronapandemin har slagit som en hammare mot såväl kulturlivet som de stora publiksporterna. Samtidigt visar bekämpningen av pandemin, paradoxalt nog, hur viktigt kulturen och sporten är för människor. Att artister och sportklubbar drabbats hårt har knappast undgått någon.

Att inställda sociala evenemang, inte minst konserter och matcher, är något som människor verkligen saknar har inte uppmärksammats lika mycket. Kanske beror det på att saknaden växt fram gradvis, men nu längtar många med oss starkt efter gemensamma upplevelser av kultur och sport, där smittskyddet upprätthålls!

Annons

Annons

Sedan ett par månader tillbaka har ett antal företrädare för kulturlivet och de stora publiksporterna börjat höja rösten med krav om nya coronaregler. Vi instämmer i behovet av nya regelverk, som gör det möjligt för den del av kulturlivet som lever på stora evenemang och för de publiksporterna att överleva en lång tid av coronabekämpning.

För det är också avgörande att det uthålliga smittskyddet inte omkullkastas genom förändrade regelverk, eller genom att människor tappar respekten och förståelsen för behovet av smittskydd. Särskilt i dessa dagar då det syns tydliga tecken på att antalet smittade ökar i Sverige.

Vi är inte smittskyddsexperter, artister eller elitidrottare. Men vi känner ett mycket starkt engagemang för kultur och kulturevenemang liksom för sport och sportevenemang. Och vi har mycket stor respekt för den livsfarliga pandemi som just nu plågar vårt land liksom resten av världen.

Med andra ord ser vi det som helt nödvändigt att Folkhälsomyndigheten tillsammans med kulturens och sportens företrädare finner nya regelverk, som på ett rimligt sätt säkrar såväl smittskyddet som evenemang med exakt antal personer närvarande.

Centerpartiets ledning med Annie Lööf i spetsen har efterlyst regler som mer fokuserar på fysisk distans mellan människor än på maxantal vid olika sociala evenemang. Vi instämmer i detta! Vi vill också göra allt vi kan för att bidra till att såväl kulturlivet som publiksporterna får regler som gör det möjligt att leva under lång tid av bekämpning av covid-19.

Centerpartiet

Magnus Svensson

regionråd, ordförande i kultur- och kompetensnämnden

Per Lodenius

riksdagsledamot, kulturpolitisk talesperson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy