Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hur ska underhållet av serverhallarna bekostas?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En stor serverhall kan förbruka upp till 500 megawatt el, skriver signaturen.

Bild: Eric Salomonsson

Annons

Eftersom staten har bestämt att vi ska subventionera serverhallarnas elförbrukning genom att energiskatten 2016 på dessa anläggningstyper sänktes till 0,5 öre/kWh är det intressant för oss medborgare att få information om hur effektivt och hållbart ägarna av dessa serverhallar använder den stora mängden subventionerad el. En stor serverhall kan förbruka upp till 500 megawatt el vilket är mer dubbelt så mycket som en svensk storstad.

Annons

Annons

•Hur återvinns den stora mängden spillvärme som uppkommer i serverhallarna? Ställs det krav på det?

•Planeras egentillverkning av el? Ställs det krav på det? Tak på stora serverhallar lämpar sig mycket väl för solceller. Solcellsparker med installerade effekter på en till fyra MW per serverhallstak är möjliga.

•I vilken omfattning byggs det med klimatneutralt material så som svenskt trä? Ställs det krav på det?

Sverige är ett framgångsrikt land men det kostar att underhålla landet. I det perspektivet är det bekymmersamt att staten tillåter de stora serverhallsägarna att slippa bidra till underhållet.

Serverhallar fyller viktiga funktioner i dagens samhälle men de ska byggas och drivas utan stöd och bidrag.

Och till sist: Hur mycket betalar då en privatperson i energiskatt på elen, jo 35,3 öre/kWh exklusive moms. vilket ungefär är 70 gånger mer än ägarna av serverhallarna!

Fundersam

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan