Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Utan bilen stannar Gävleborg

I Gävleborg finns 140 000 registrerade bilar, det innebär att varannan person i Gävleborg äger en bil. Det säger en del om hur beroende vi är av bilen för att få vardagen att gå ihop. Den 28 oktober varje år infaller bilens dag för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället, skriver Patrik Stenvard och Alexander Hägg, M.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard och Alexander Hägg, M.

Bild: Arkivbild

Annons

2020 har bilen verkligen blivit någon av en frihetssymbol som gjort det möjligt för oss att färdas utan risk för att smittas eller smitta andra med covid-19. Många riskgrupper berättar hur de genom bilen tagit sig ut i naturen och på utflykter som annars inte vore möjliga när de rekommenderas att inte åka kollektivt. Även sjukvården har varit behjälpt av att människor färdas i bil till provtagning där testning kunnat ske genom att personer suttit kvar i sin bil och fått ett testkitt utan att ha fysisk kontakt med någon.

Annons

Annons

Vi moderater vet att bilen är nödvändig för många för att ta sig till arbete, studier eller fritidsaktiviteter. För boende på landsbygden är det rent av en förutsättning att ha bil för att kunna bo och verka där. Vi är inte bara beroende av bilen utan även av en välfungerande infrastruktur. I Gävleborg har vägunderhållet tyvärr länge varit eftersatt och vi ser nu även att man avsmalnar vägar och sänker hastigheter. Framför sänkta hastigheter vill vi se höjd vägstandard och vi har länge jobbat för att få till riktiga motorvägar i länet i stället för 2:1-vägar.

Det är dyrt att äga och tanka sin bil, ändå har alltså varannan Gävleborgare en bil. Det är dags att sluta motarbeta bilen och inse att det inte är rimligt att förvänta sig att någon ska frakta hem sin storhandling i papperskassar på cykel i snöstorm. Det är heller inte rimligt att förvänta sig att någon ska skjutsa sina tre barn till tre olika skolor på cykel när avståndet kan uppgå till flera kilometer. Vi moderater vet att bilen behövs, utan den stannar Gävleborg.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Alexander Hägg, M

regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy