Annons

Annons

Annons

Gävlebon Stig fick snilleblixten på strand i Gambia: Berättar sanningen om historiens tuffaste rockband The Band

Gävlebon Stig Jäderberg har senast varit aktuell lokalt med sin hittills populäraste musikberättarföreställning "Musikrörelsen – Den svenska proggen". 12 november är han tillbaka med sin sjätte show som handlar om den kanadensiska kultgruppen The Band. Frågan är - vems version av bandets historia litar han mest på - trummisen Levon Helms eller frontfiguren Robbie Robertsons?

Text: 

Stig Jäderberg med den klassiska andra självbetitlade The Band-plattan som även kallas "The Brown Album" från 1969. Nästa musikberättarföreställning han kommer göra handlar om brittisk progressiv rock från 70-talet med akter som Jethro Tull, Genesis, Yes och King Crimson. Han funderar även på att återge den mytiske singer-songwritern Townes van Zandts liv.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Stig Jäderberg beskriver det som att "The Story Of The Band Called The Band" blir det smalaste han har gjort hittills av sina totalt sex shower sedan den första om Neil Young från 2013. Detta trots att det går att argumentera för att gruppen är en av de mest inflytelserika i rockhistorien och älskad av musiker, kritiker och rocktrivia-fantaster. Inte minst i hur de genom sitt djupa grävande i den amerikanska rockens rötter, lyckades skapa något helt nytt: genren som i dag kallas americana. Folkligt och kreddigt på samma gång alltså. Fyra kanadensare och en amerikan inledde därmed en ny era med albumdebuten "Music From The Big Pink", mitt under det psykedeliska tidevarvet 1968. De skilde också ut sig i en positiv framtoning och hyllade sina föräldrar och släkt på första skivans konvolut, i motsats till dåtidens hippierörelses budskap om att göra uppror mot föräldragenerationen.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan