Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Eget boende bestraffas i Miljöpartiets Gävle

Vi säger nej till den orättvisa höjningen av avfallstaxan som Miljöpartiet tillsammans med majoriteten nu driver igenom i kommande avfallstaxa, skriver Kristdemokraterna i Gävle.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Myléus och Martina Kyngäs, KD, är två av undertecknarna.

Annons

I den nya avfallstaxan vill den politiska majoriteten med Miljöpartiet i spetsen ändra grundavgiften för radhus till att bli samma som för villa eller hyreshus. Det betyder att man får en ökad avgift om man äger sitt radhus men om man hyr en exakt likadan bostad så får man en sänkning.

Vi missunnar inte de som hyr sitt radhus att få en sänkt avgift, men att höja avgiften för människor bara för att man äger sitt eget radhus anser vi är helt fel.

Annons

Annons

Orsaken till denna avgiftshöjning är enligt Miljöpartiets kommunalråd, Therése Metz att Skatteverket saknar en egen kod för radhus i sina typkoder. Om man däremot söker hos myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende, Boverket, så är begreppet och typen radhus väl dokumenterat och beskrivet.

Vi motsätter oss denna avgiftshöjning då argumentet är så svagt.

En sänkning av avgiften till de som hyr sitt radhus ställer vi oss helt bakom. Men att de som äger exakt samma sorts bostad samtidigt ska få en höjning av grundtaxan ställer vi oss frågande till. Ett eget ägande av boende ska inte bestraffas.

Det drabbar äldre som flyttar till ett mindre boende och väljer ett radhus, det drabbar unga familjer som är i början av livet och har investerat i sin första gemensamma bostad. Miljöpartiets Gävle bestraffas eget boende. Vi Kristdemokrater säger nej till orättvisa avgifter.

Kristdemokraterna i Gävle

Jan Myléus

kommunalråd i opposition

Martina Kyngäs

Jan-Eric Andersson

Lili André

Henrik Lindström

ledamöter i kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan