Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi visar vägen för demokratin i politiska partier

Åtta kandidater. Hundratals frågor. Tusentals medlemmar som engagerar sig i processen. Flera tillfällen till att träffa, lyssna till och ställa direkta frågor till de som ställt sig upp och sagt att ja, jag är beredd att leda Miljöpartiet in i nästa valrörelse. Trots hårda hårda vindar och en given uppförsbacke i opinionen, skriver Camilla Hansén, Therese Metz och Henrik Blind.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Therese Metz, MP.

Bild: Markus Boberg

Annons

När Miljöpartiet väljer språkrör är vi som bäst. Öppna processer, stort engagemang, och ofta precis som nu - många starka kandidater som stadigt står där med huvudet högt och hjärtat varmt. Redo att axla ett stort ansvar och en stundvis enorm utmaning.

Processen har i sig självt fått många i det politiska Sverige att höja på ögonbrynen. Det är något ovant i att det i ett parti inte finns en given utgång av ett val - och att det på riktigt är upp till medlemmarna att fatta beslutet om vem som ska leda den egna rörelsen.

Flera ledarskribenter har under hösten med en vass penna och glimten i ögat synat kandidaterna till nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet och presenterat egna frågor som de ser att kandidaterna borde kunna leverera svar på. Miljöpartiets medlemmar behöver inte göra gemensam sak med ledarskribenterna och skriva i tidningar – utan det räcker gott med att lägga in frågor i partiets interna kanaler som kandidaterna sedan svara på. Precis som det ska vara när svenskt föreningsliv levererar interndemokrati som allra bäst. 

Annons

Annons

Tre utfrågningar för medlemmar och därtill en som är öppen för såväl media och allmänhet. Det är en del av Miljöpartiets process, och precis som att vi har medlemmar i hela landet turas vi om att leda utfrågningarna. Vi är från Örebro, Jokkmokk och Gävle och precis som att många av frågorna som media ställt sig om Miljöpartiets framtida utmaningar har vi gjort precis samma sak.

Det handlar om hur Miljöpartiet bli relevant för fler. Avgörande i sig för att klara omställningen. Om hur MIljöpartiet kan bidra till att skapa hopp och framtidstro hos människor i hela landet. Om hur kan vi få med oss fler i hela landet, både människor på landsbygden och människor som upplever att deras sociala kontext gör det alldeles för irrelevant att ta ställning för miljön och klimatet i första hand.

Det är en helt avgörande fråga. Omställningen blir inte möjlig om det inte också går att leva ett rimligt, tryggt liv i vardagen. Barnen ska ha mat på bordet, trygghet i skolan och hemma och de lättaste alternativen måste vara de gröna och hållbara. Det är politikens uppgift att möjliggöra det.

Att välja partiledare på sättet som vi valt att göra är inte bara en del av Miljöpartiet, utan förhoppningsvis kan det bli en bärande och självklar del av den politiska samtalet på både höger och vänsterkanten.

Demokrati är så mycket mer än att välja en valsedel vart fjärde år, det demokratiska arbetet pågår dagar och kvällar, helger och vardagar. Det spelar roll vem som väljs till språkrör, men det spelar ännu större roll vilken politik partiet driver. Båda delarna ska vara självklart för en medlem i ett politiskt parti att påverka.

Annons

Så till frågan journalister ställer gång på gång både till varandra och till alla kandidater: Hur mår Miljöpartiet hösten 2020? Jodå, tackar som frågar. Bättre än på länge, faktiskt. Och precis som vi gång på gång visat hur grön politik på riktigt ställer om samhället visar vi nu hur interndemokrati ser ut praktiken. Det borde fler göra.

Camilla Hansén

Therese Metz

Henrik Blind

politiker i Miljöpartiet och utfrågare av språkrörskandidaterna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan