Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: GD:s granskningar kopplade skolan till extremism

Beslutet om att Nya Kastets skola tvingas stänga kommer efter flera års granskningar i Gefle Dagblad. Redaktionen har i åratal envist grävt vidare under ganska tuffa omständigheter.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare

Bild: Anna Höglund

Annons

En reporter kände sig till exempel oerhört pressad under ett journalistiskt uppdrag på skolan i fjol. Den av Säpo utpekade och därefter utvisningsdömde Gävleimamen Abo Raad tvingade honom att radera foton som bevisade att han befann sig på skolan. Men åtalet om hot lades senare ned.

Läs nyheten: Skolinspektionen stänger Nya Kastets skola –"Bulvanägarskap"

Redan innan skolan slagit upp sina portar i augusti 2018 avslöjade Gefle Dagblad kopplingarna till islamistisk extremism, att eleverna rekryterades från Gävle moské samt att listan på elevunderlag som skickats till Skolinspektionen inte stämde. Ändå har skolan fått fortsätta fram till idag.

Annons

Dessförinnan hade tidningen i en rad artiklar avslöjat att Gävle moské vill sprida en extrem bokstavstroende tolkning av islam, salafism, vilket bland annat innebär att muslimer inte ska umgås med ickemuslimer och att kvinnors rättigheter starkt begränsas. I samband med de granskningarna bombhotades hela redaktionen och därefter hotades också dåvarande chefredaktör Anna Gullberg.

Annons

Efter Gefle Dagblads två olika granskningar har Säpo pekat ut sex personer som tongivande i den radikala islamistiska miljön i Sverige. Hälften av dem har haft kopplingar till Nya Kastets skola. Det gäller skolans medgrundare Abdel Nasser el Nadi, Gävleimamen Abo Raad samt en tidigare anställd på skolan.

Med detta vill jag poängtera den viktiga roll en lokaltidning spelar. Vi ska granska makten, men också konsekvenserna av lagar och regler som makten stiftat. Och det har krävts nya regler för att Skolinspektionen ska anse sig ha fog för att stänga skolan. Sedan förra årsskiftet ställs särskilda krav på ägar- och ledningskretsen samt på ekonomiska förutsättningar när man startar en skola. Och det är detta Skolinspektionen hänvisar till nu när skolan ska stängas. Myndigheten slår också fast att den nye rektorn bara är en bulvan för den tidigare.

Redan 2018 när Gävle kommun argumenterade emot skolan hävdade de: Den innebär en ökad segregering. Och igår hävdade inrikesminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda: Att stänga skolor är ett verktyg mot extremism. På DN debatt i dag skriver han att religiösa friskolor bör förbjudas (men Nya Kastet har enligt alla dokument en vetenskaplig inritning, inte religiös).

Jag noterar att tajmingen för Dambergs tv-utspel igår och dagens debattartikel i DN är osedvanligt vältajmade med Skolinspektionens beslut idag. Det hindrar inte att ministern har en poäng när han säger att radikal politisk islamism angriper vår demokrati och yttrandefrihet.

På Gefle Dagblad har vi märkt det.

Annons

Annons

Till toppen av sidan