Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Överraska oss och lyssna på den kommunala verkligheten!

Det blir riktigt avslöjande när Lars Beckman i sann ”twitteranda” gör en analys av Centerpartiet – och sedan bara pratar om alla andras fel och brister, skriver Carl-Ewert Ohlsson, C.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Carl-Ewert Ohlsson, C.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Det blir ännu mer avslöjande när Beckmans enda konkreta positiva exempel är ”Gästrikelärling”. Den som i dag har en rad andra motsvarigheter i ännu flera former, riktade till små och medelstora företag. Insatser som vi i Sandviken också framgångsrikt parallellt arbetar med till våra extratjänster.

Likheten mellan tidigare Gästrikelärling och dagens olika liknande insatser, liksom extratjänster, är att de börjar som aktiverande subventionerade insatser som ingång till ordinarie anställningar. Dessa olika insatser utesluter eller konkurrerar inte med varandra, utan kompletterar varandra på ett bra sätt. Allt för att komma fram till ett anställningsavtal.

Annons

Intressant att moderaten Lars Beckman har en centerpartist som idol i frågan om extratjänster. Utan att göra motsvarande blunder som Beckman, i ett försök att analysera moderaterna, så är det knappast okänt att det finns olika uppfattningar i alla politiska partier. Det är vad man brukar inrymma i begreppet demokrati. Martin Ådahl, som Beckman relaterar till, har jag en god och respektfull kontakt med. De samtalen hålls i full respekt mellan oss.

Annons

Jag har den kommunala verkligheten som utgångspunkt, och kan vidimera att extratjänster fyller sin funktion för långtidsarbetslösa som behöver aktiveringsinsatser som ingång till arbete och studier. Min bild är hur det fungerar i Sandviken.

Lyssna gärna på P4 Gävleborg och den extratjänstanställde kvinnan inom äldreomsorgen i Sandviken. Hon som samtidigt studerar halvtid på vuxenutbildningen till undersköterska. Ett utmärkt exempel på hur vi i Sandviken arbetar med kombinationen arbete och studier för långsiktigt hållbara resultat. I förra omgången gick 44 procent av de som avslutade extratjänst till arbete eller vidare utbildning.

På vilket sätt är detta ett ”uselt” resultat för samhälle och individer? På vilket sätt konkurrerar detta med exempelvis nystarts- och introduktionsjobb i små och medelstora företag? Alternativet för många av de som nu har extratjänster är fortsatt långtidsarbetslöshet och bidragsberoende. Arbetslöshet kostar oavsett, frågan är om pengarna ska användas aktivt eller för att finansiera passivitet och utanförskap?

Beckmans generallösning för att lösa alla samhällsproblem är en borgerlig regering. Nu hade vi en moderat statsminister mellan åren 2006 och 2014. Konstigt nog löstes inte Sveriges alla samhällsproblem då. Snarare tvärtom.

Avslutningsvis så har jag större förtroende för revisionsbyrån PWC:s förmåga att göra ekonomiska analyser och studier än vad som signeras Lars Beckman..

Carl-Ewert Ohlsson, C

Sandviken

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy