Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Synsam-affären tveksam för Ockelbo

Det är förstås lockande för en kommunledning att med fördelaktiga villkor locka företag att stanna kvar eller att etablera sig på en ort. På ett sätt har jag förståelse för att man vill ta till lite okonventionella beslut, beslut som man vet med stor säkerhet kan komma att klandras, skriver Peter Sörman.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Peter Sörman är näringspolitisk chef för Fastighetsägarna Mittnord.

Bild: Jerry Brodin

Annons

Men man måste vidga perspektivet något. Den förment vällovliga avsikten med Synsam-affären kan i stället komma att riskera att privat kapital inte kommer att kunna investera i liknande lokaler. Genom att etablera en helt ny norm för hyresnivåer tvingar man i förlängningen också andra fastighetsägare att anpassa sig till motsvarande nivåer.

Eftersom andra privata intressenter har räknat på motsvarande lokaler och inte fått ihop kalkylen torde det vara uppenbart att kommunen snedvrider konkurrensen.

Annons

Annons

Företag är i grunden lättflyktiga. Det finns ett otal exempel där kommuner har gått in och först förvärvat ett företags byggnader för att behålla företaget på orten men ändå efter ett tag väljer företaget att flytta. Eller som i det här fallet få en helt ny anläggning byggd och anpassad till sin verksamhet, vad hindrar att man flyttar när kontraktet ska förlängas?

124 miljoner är mycket pengar för vilken kommun som helst och ännu mer för en mindre kommun.

Det kommer aldrig att finnas några garantier för att ett företag ska stanna kvar på en ort om man lockats dit av förmånliga etablerings- och driftsvillkor. Har man en gång varit beredd att flytta verksamheten finns inga garantier för att man inte gör det igen om man får förmånligare villkor någon annanstans. Effekterna blir i så fall en störd eller havererad lokalhyresmarknad och ett stort hål i kommunens ekonomi.

Peter Sörman

näringspolitisk chef Fastighetsägarna Mittnord

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy