Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det är ett svagt stöd för påståendet att RUT gör svarta jobb vita

Att påstå att RUT-bidraget omvandlar svarta jobb till vita går kort sagt inte att veta. Enligt Riksrevisionen är det empiriska stödet för detta antagande svagt, skriver Tord Fredriksen, V.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tord Fredriksen, V.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Arbetsgivarorganisationen Almega tillika medlem i Svensk Näringsliv bemöter i en artikel mina argument till varför RUT-bidraget ska avskaffas.

För det första är det viktigt att känna till att författarna Pernilla Enebrink (Liberalerna) och Evelina Kogsta (Moderaterna) är politiska språkrör.

För det andra har jag aldrig ondgjort mig över att folk inte städar i sina egna hem. Det är ett ohederligt grepp att tillskriva mig som ideologisk motståndare uttalanden som jag aldrig gjort.

Självklart skapas det jobb om skattebetalarna som bygger landet skjuter till pengar. Almega presenterar i artikeln en glädjekalkyl som kan diskuteras. Enligt Tillväxtverket har det skapats 8 500 jobb och menar att varje RUT-bidragsjobb kostar 1,5 miljoner kronor. Tillväxtverket har inte tagit hänsyn till skatteintäkter och eventuellt lägre ersättningar från transfereringssystemen.

Annons

Annons

Att påstå att RUT-bidraget omvandlar svarta jobb till vita är går kort sagt inte att veta. Enligt Riksrevisionen är det empiriska stödet för detta antagande svagt.

Riksrevisionen har också visat att RUT-bidraget i själva verket handlar om skattefinansierad arbetskraftsinvandring och inte till personer på den svenska arbetsmarknaden som har svårigheter att finna sysselsättning.

Så om det är något som är obegripligt måste det vara hur Almega kan tycka att det är rimligt att vi förra året la 5,4 miljarder skattekronor på att bekosta arbetskraftsinvandring som ska städa, laga mat, passa barn, skotta snö och klippa gräs med mera hos höginkomsttagare i Danderyd, Lidingö och Lomma.

Personligen tycker jag att pengarna ska gå till att finansiera jobb inom vård, skola och omsorg, där de verkligen behövs.

Tord Fredriksen

sekreterare Vänsterpartiet Gävle

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy