Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: 2020 är uselt – vem vill du vara detta skitår?

2020 är ett skitår, men vi måste hålla ut och vi måste hålla avstånd. För varandras skull. På måndag skärps restriktionerna här i Gävleborg. Men hur det går med smittspridningen av covid-19 är vårt gemensamma ansvar. Ditt och mitt.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör - och dagens tidningslöp

Annons

Vem vill du vara, och vem vill jag vara?

Jag är inte ute efter att skuldbelägga någon som spridit smittan, inte alls. Jag tittar framåt. Det är allvar. Smittspridningen ökar i snabb takt i Gävleborg. Antalet nya bekräftade fall per vecka har mångdubblats, rapporterade smittskyddsläkare Lars Wesslén i torsdags.

Det handlar om att rädda människors liv.

Jag förstår om du har tröttnat. Jag var själv så urless på att inte ha träffat goda vänner på månader att jag förra helgen bokade en flera timmars lång promenad med en nära kompis. Det kan man gärna göra fortfarande. Men annars är det nya dystra besked från Folkhälsomyndigheten och regionen nu, se artikeln med de nya allmänna råden här intill.

De allra flesta följer gällande rekommendationer men tyvärr brister det ändå hos för många. Smittspårningen visar att bakom en mängd nya sjukdomsfall ligger det faktum att allt för många inte följt de grundläggande uppmaningarna: Håll avstånd. Tvätta händerna.

Annons

Annons

Så tänk nu efter: vem vill jag vara?

Smittskyddsläkaren i Norrbotten höll ett brandtal i P4 Norrbotten häromdagen som jag inspireras av. Tänk efter:

Vill jag vara den som tycker men vafan jag går på den där festen i alla fall, jag har ju sett fram emot den så länge? Och semesterresan den avstår jag inte, jag har längtat och det är ju så skönt. Och jag måste fynda, det är ju rea på klädbutiken, jag rusar dit fastän där är trängsel. Och gymmet, jag mår så dåligt om jag inte går dit, andra får flytta på sig.

Eller accepterar jag att 2020 är ett skitår? Det är tråkigt, urtrist. Det är inte krig eller svält hos oss, men människor dör och andra blir svårt sjuka, risken finns att en del blir kroniskt sjuka. Vården överbelastas och människor med andra sjukdomar än covid får vänta längre på den vård de behöver.

Vi behöver hjälpas åt för att stoppa smittspridningen.

Och tänker du då på alla butiksägare som drabbas eller på dig själv som vill ha kvar ett levande centrum efter denna pandemi, se då efter om du kan shoppa hos de lokala handlarna digitalt. Många av dem fixar det! En hel del restauranger kan också leverera mat, hem till dig. Allt fler ordnar olika smarta lösningar, där coronasäkra avstånd hålls.

Men viktigast:

Håll ut. Håll avstånd. Tvätta händerna.

Fotnot: Bra att veta. Folkhälsomyndigheten kan inte förbjuda något. Deras allra hårdaste tilltag är att ge en rekommendation. Rent formellt, på myndighetssvenska.

Annons

Bild: Anna Höglund

Annons

LÄS OCKSÅ:

Trots coronautbrottet på Borgis – Gävles skolpersonal nekas jobba hemifrån: "Handlar det om misstro?"

LISTA: Så är coronaläget inom äldreomsorgen – kommun för kommun: "Väldigt bekymrade"

Annons

Annons

Till toppen av sidan