Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Varför är Hyttön så anonym?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ruinen är på väg att försvinna in i grönskan.

Bild: Privat

Annons

På gränsen mellan Gästrikland och Uppland ligger Hyttön. Här drevs ett järnbruk under åren 1664-1880. En oansenlig skylt berättar att malmfyndigheterna sinade snabbare än väntat, att man därför importerade malm från Dannemora och att Söderfors bruk övertog driften 1855. Jag tycker att 200 års järnbruksdrift vore värd större uppmärksamhet.

Annons

Hyttön finns inte med bland besöksmålen på Järnriket Gästriklands hemsida. På Wikipedia läser jag att bruket låg vid Lerån, som rinner ut i Dalälven, att hyttan i Älvkarleö brann ner 1726 och att masugnen i Hyttön då övertog dess funktion. En boende i Hyttön uppmärksammar mig på en ruin som håller på att försvinna in i grönskan. Vi blir överens om att ruinen borde friläggas.

Annons

Både Korsnäs timmerränna och Gästrikeleden passerar förbi. Vandrar man söderut längs Spjutkanalen och genom Spjutholmens naturreservat når man rännans kanske mest spektakulära sträckning i en båge över Klittesjön. Norröver går leden längs Lerån in i en John Bauer-skog och vid Kakängssundet kan man meditera över en kopp kaffe på strandbrinken och vaggas till ro av vattnets långsamma, nästan omärkliga hävning ner mot älven.

Hyttön är värd ett besök eller flera, en ordentlig parkeringsplats och en utförligare historik.

Tomas Attorps

text & foto

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan