Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jag känner mig inte trygg i skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Borgarskolan i Gävle.

Bild: Markus Boberg

Annons

Jag är en elev på Borgarskolan och har flera i min familj och närhet som är i riskgrupp för covid-19 såsom många andra i skolan. Jag känner mig inte trygg i skolan när varken elever eller lärare följer de restriktioner som finns, speciellt nu när den andra vågen har kommit och smittspridningen ökar kraftigt i Gävleborg.

När vi började i våras var skolan noga med att tala om hur vi ska bete oss i denna pandemi: Vi ska vara noga med att tvätta händerna, hålla avståndet och varje gång du går in i ett nytt klassrum ska du ta av den handsprit som finns i varje klassrum, När du ska gå från olika våningar och byggnader ska du använda sig av nödutgången för att slippa trängsel.

Något som var superviktigt var att hålla avståndet och sitta på varannan plats. Men hur ska det ens vara möjligt när vissa klassrum är alldeles för små för det?

Annons

Annons

Men det som stör mig mest är att lärare inte följer de regler de har sagt att vi ska hålla oss till Jag har inte sett en enda lärare gå nerför rätt trappa eller ta handsprit när de går in i klassrummet. De står nära elever när de ska hjälpa dem med uppgifter. Detta gör mig extremt orolig när de hela dagarna går mellan klassrum och byggnader.

Vi har nu under två veckors tid pluggat på distans för att många lärare fick bekräftat covid-19 och nu på måndag ska sistaårseleverna komma tillbaka till skolan för att slippa trängsel men redan veckan därpå kommer andraårseleverna tillbaka.

Elev

Svar direkt: Självklart ska jag och alla lärare följa rekommendationerna

Ja, det är jätteviktigt att alla följer de råd som ges för att minska smittspridningen. Jag håller också med dig om att fokus på handhygien och avstånd har försämrats. Jag har inte märkt att vi har fler elever eller lärare som är snoriga på skolan, men tänker att jag då behöver gå ut igen och påminna om såväl avstånd, som handhygien och att vara hemma vid symtom.

Självklart ska jag och alla lärare följa de här rekommendationerna. Vi ska vara ambassadörer för detta och vara de som ständigt påminner om det. Jag vill uppmana dig och alla andra elever på skolan att stöta på både lärare och elever som gör misstag. Vi behöver alla hjälpas åt.

Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. När det gäller avstånd i klassrummen innebär det att vi så långt som möjligt ska säkra avstånd. I de klassrum där möjligheten är begränsad är schemat lagt så att det enbart är en och samma klass som då finns tillsammans.

Annons

Annons

De skärpta lokala råden, regeringens kommande beslut angående folksamlingar och ökade möjligheter för gymnasieskolor att ha distansundervisning innebär att jag som rektor fortfarande har ansvar för en fungerande verksamhet som även omfattar tillsyn och omsorg. Bedömningar och beslut om ökad distansundervisning på vår skola, för att just undvika trängsel, kommer att göras vid behov och efter noggranna överväganden.

Angående 200-dagars festen så är det är absolut inte lämpligt att genomföra den. Eftersom det inte är skolan som arrangerar festen kan jag som rektor enbart uttala min starka avrådan och vädja till elevernas sunda förnuft. Det har jag också gjort och information som jag har fått är att den ska vara inställd.

Har du fler frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig.

Mikael Englund

rektor Borgarskolan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan