Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Du som får tidningen i dag – är i vårt fokus

I dag bjuder vi på tidningen till många av er, som en liten present. Under senaste året har vi utvecklats – vad tycker du om det?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredakör

Bild: Anna Höglund

Annons

I dag delas Gefle Dagblads papperstidning ut till fler hushåll än vanligt i Gävle, och e-tidningen är idag, torsdag, öppen för alla – även för er som inte är prenumeranter. Det är en liten present så här inför julen, att bjuda på vår journalistik är inget vi kan göra en vanlig dag.

För ett år sedan, i går, klev jag in på Gefle Dagblad som ny chefredaktör. Och för ett år sedan, i morgon lördag, frågade vi er läsare om hjälp. Vi ville bli bättre, och för att lyckas behövde vi dina synpunkter. Och svaren på den enkät vi gjorde vällde in.

Vi har utvecklats sedan dess. Allt är inte genomfört, och ständiga förbättringar fortsätter att göras – efter önskemål från er. Vi är på en resa mot en ännu närmare journalistik som gör nytta och är till nöje och ger perspektiv.

Annons

Annons

En sak vi förändrat är själva papperstidningen, och dess digitala spegelbild – e-tidningen. Den är idag betydligt mer aktuell och mer lokal. Kvar är givetvis in- och utrikesmaterial, det vi valt bort är istället en del relativt omotiverade reportage från till exempel Falun och Sundsvall. Det var något ni läsare bad oss om. Vi har ersatt det utslängda med mer egen journalistik, härifrån. Vi ska granska problem och lyfta det positiva på ett sätt som kan bidra i samhället där vi bor.

Start för artikelserien (o)trygga Gävle. Tidning från den 3 november 2020.

Vi har under året granskat till exempel Microsofts etablering i Gästrikland och hur det påverkar de som bor i närområdet med bland annat sinande brunnar som följd av bygget. Men vi har också skildrat utbildningar som gett hopp om nya arbetstillfällen hos jätteföretaget. Vi vill ge djupare bilder, och när vi i en serie artiklar granskat otryggheten i Gävle, med farliga gator och drabbade rånoffer så tar vi också upp faktumet att vissa våldsbrott minskat. När vi skriver om Synsams planerade etablering i Ockelbo skriver vi om både glädje och hopp om arbete men också om hur kommunen agerar med beslut och slantar.

Annons

Gefle Dagblad beskriver inte en verklighet där allt är svart eller vitt. Men vi ger koll och perspektiv.

Annons

Gefle Dagblad – skriver din historia. Tidning från den 31 maj 2020.

Gefle Dagblad skriver din historia, vår gemensamma historia. Dygnet runt, året om. Vi vill svara på de frågor du ställer dig, som berör ditt liv och din vardag. Vi vill skriva om dig som renoverar ett hus, som får företaget att växa och berättar hur det gått till, som blivit frisk efter ny cancerbehandling, som vill berätta hur det känns att ha misshandlats på gatan och dig som jobbar på sjukhuset när de covidsjuka åter väller in.

I år har det nära dominerats av covid-pandemin. Och till den journalistiken har ni strömmat.

För att ha råd att göra den journalistik ni efterfrågar, i så viktiga frågor, behöver vi er prenumeranter. De intäkterna är den viktigaste delen av vår finansiering. Det är ni som gör det möjligt för oss att granska Nya Kastets skola, granska vilka äldreboenden som har drabbats av covidsmittan och analysera Brynäs kamp med både ekonomi och resultat.

Så tack för förtroendet! Jag är glad för våra många trogna prenumeranter, utan er skulle Gefle Dagblad inte finnas till. För dig som ny läsare, om du tycker att lokal journalistik är viktig – välkommen att haka på! Vill du läsa oss på sajten, i en app, i e-tidningen eller papperstidningen? Här kan du själv välja hur du vill prenumerera.

Annons

Se förresten hit för senaste nytt i tidningen, vi fick trycka i förtid!

Tvingas tyvärr påpeka att en normal papperstidning är ännu bättre än dagens. För uppdaterad version läs e-tidningen! Där finns artiklar om hur det gick i matcherna Brynäs-Leksand i SDHL samt hemmapremiären i bandyns SAIK-Vetlanda. Tyvärr behöver vi trycka papperstidningen extra tidigt på grund av dagens extrautdelning, så matcherna hann inte bli färdiga. Ber om överseende med det. Fondbörsen kommer därför inte heller med i tidningen. / Foto Gun Wigh.

Annons

Här kan du läsa Gefle Dagblads e-tidning, den 26 november, helt utan kostnad.

Tips för helgen:

Följ bockinvigningen i livesändning, läs en intervju med Michael Almqvist som överlevde covid-19 i våras och fortfarande tränar sig tillbaka till vardagen, se säsongens sista fotbollsmatcher, och följ Brynäs. Om ingenting annat inträffar som kastar omkull planerna.

Och till sist: Vad tycker du om Gefle Dagblad? Vad vill du se mer av? Tycker du vi blivit bättre, eller sämre senaste året? Mejla mig: katarina.ekspong@gd.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan