Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det är dags att vi visar respekt mot varandra i debatten

Utgångspunkten för ett gott politiskt klimat bör vara att förtroendevalda visar respekt för varandra och underlättar varandras deltagande i den demokratiska processen, skriver Kristdemokraterna i Region Gävleborg.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lili André, KD.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Vi har den senaste tiden uppmärksammat och blivit beklämda över att debatt- och samtalsklimatet bland oss förtroendevalda inte är det bästa. På regionfullmäktige den 25 november lämnade vi därför in förslag som innebär både utbildning, ”Samtalstonen i politiken” (SKR), och en så kallad uppförandekod, för alla politiker.

Det finns ett stort engagemang hos förtroendevalda i vår region att arbeta för våra gemensamma, angelägna frågor samtidigt som vi ser ett problem med det allt hårdare debattklimatet förtroendevalda emellan.

Annons

Annons

Utgångspunkten för ett gott politiskt klimat bör vara att förtroendevalda visar respekt för varandra och underlättar varandras deltagande i den demokratiska processen. Ingen ska behöva uppleva ett nedlåtande, respektlöst tilltal, bristande uppmärksamhet eller avsaknad av debatt i Region Gävleborgs fullmäktige, nämnder och styrelser.

Den som har ett förtroendeuppdrag förväntas vara en förebild och har ett ansvar gentemot sina väljare, sitt parti och andra förtroendevalda att uppträda på ett förtroendeskapande och respektfullt sätt. Att förtroendevalda tar varandras engagemang på allvar är även viktigt för att förhindra en ökande misstro och hot mot förtroendevalda. Ett mer respektfullt uppförande förtroendevalda emellan skulle också kunna skapa incitament för att fler engagerar sig politiskt, och att färre hoppar av sina uppdrag.

Det är hög tid att även Region Gävleborg tar ansvar för ett gott debattklimat bland oss förtroendevalda!

Kristdemokraterna Region Gävleborg

Jennie Forsblom, Lili André, Peter Åkerström, Lars Österberg, Anders Bergsten, Ingemar Kalén, Magdalena Fagerhov, Bertil Eriksson, Andreas Sandsgård, Ullrica Hedin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan