Annons

Annons

Insändare
Insändare: Åh f-n – jag som trodde att vindkraft var grönt!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Med kunskap och erfarenhet växer motståndet mot industriell vindkraft, skriver skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Vindkraftsindustrin bygger inte för att värna om klimatet. Inte heller för att säkra elförsörjningen till svenska folket och vårt näringsliv.

För att kunna ge arbetstillfällen och konkurrera behöver Svenska näringslivet dessutom säker energi dygnet runt alla dar i veckan, inte bara när det blåser.

Nej, vindkraftsbolagen drivs som alla andra företag – i vinstsyfte. Något annat vore väl konstigt och heller inte "hållbart" för investerarna.

Möjligtvis så blir det en kortsiktig vinst för svenska skogsindustrin. SCA, Holmen och Sveaskog kan med mantran "grön energi" och utan konsekvensanalyser skövla skog och upplåta sin mark till utländska vindkraftsinvesterare.

Klimatet används som argument för vad som kommer att gå till historien som en av de största miljöskandalerna. Industriell vindkraftsexploatering är de facto ett energipolitiskt fiasko.

Annons

Utbyggnaden är subventionerad av svenska folkets skattemedel för att i den "gröna" processen sälja elen via PPA-avtal, där vinsterna går via storbanker i Luxemburg och Zürich till konton i Panama. Sverige kommer att stå med springnotan.

Annons

Att bolagets handplockade jurister och skatteplanerare kommer se till att de röda siffrorna inte syns i deras balansräkning behöver man inte vara nationalekonom för att förstå.

Inte heller att de "röda siffrorna" i stället kommer att synas i vår stadsbudget. Men det är inte det värsta. Att återställa vårt demolerade riksarv, vårt ekosystem, folkhälsan och vår demokrati finns det inga pengar i världen som kan reparera eller ersätta.

65 procent av all vindkraft i Sverige ägs i dag av utländska storbolag från bland annat Kina, Tyskland och Israel. Något som även fått Försvarsmaktens FOU att reagera med tanke på landets säkerhet. Inte en dag försent, men frågan är huruvida svenska försvaret ska kunna stå emot miljardindustrins makt och politiska lobbykrafter.

Med kunskap och erfarenhet växer motståndet mot industriell vindkraft. Detta har gjort till att vår sittande regering i all hast till och med lagt in ett förslag att ta bort det kommunala vetot och med det även sätter både Sveriges grundlag och demokrati ur spel.

Annons

Som regeringens utredare Lise Nordin, MP, skrev på Facebook: "Det är inte frågan om, utan hur vi ska ta bort det kommunala vetot som ska utredas."

Samtidigt har man utsett en tidigare vindkraftsplanerare att snabbutreda miljöbalken. Detta för att tillståndsprocessen ska bli säker och enklare för de utländska investerarna. Sist men inte minst så utreds regleringen av artskyddsförordningen!

Annons

Varför denna brådska? För de sakkunniga invånare som hunnit sätta sig in i ämnet så är det glasklart! Allt ska hinnas med innan hela svenska folket har hunnit vakna och före valet 2022..

Åh f-n, och jag som trodde att vindkraft var grönt!

Mvh

Madeleine Staaf

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy