Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Gävle centrum behöver mobilitet – inte fler bilar

Flera oppositionspartier värnar i sina budgetmotioner om rätten att köra och parkera bil i Gävles centrala delar. Samtidigt vill man förtäta staden med fler bostäder och arbetsplatser. Den ekvationen får vi i Centerpartiet inte riktigt ihop, skriver Erik Holmestig och Julia Cederstrand, C.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig, C.

Bild: Arkivbild

Annons

Kommunfullmäktiges debatt om kommande kommunplan 2021 i Gävle 30 november blev rekordkort. Det var så mycket vi ville ha sagt, men inte hann med. Med hänsyn till pandemin var det helt rätt att hålla debatten kort. Vi får föra fram våra argument på andra håll.

Flera oppositionspartier värnar i sina budgetmotioner om rätten att köra och parkera bil i Gävles centrala delar. Samtidigt vill man förtäta staden med fler bostäder och arbetsplatser. Den ekvationen får vi i Centerpartiet inte riktigt ihop. Man kan inte få mer av allt. Ibland måste man prioritera, och i sådana lägen måste allmänna platser vara resurseffektiva och utformas för att verka för rätt målgrupp.

Annons

Annons

För oss i Centerpartiet är bilen avgörande för att verka för hela kommunen. Den ger frihet vid resor och är ofta en förutsättning för att kunna ta sig mellan olika platser. Det gäller inte minst när man bor på landsbygden och i tätorter med längre avstånd. I städer som Gävle finns problematik i att bilen ofta används som färdmedel trots att avstånden kan vara lämpliga att gå eller cykla. Kollektivtrafiken är ofta väl utbyggd med täta avgångar vilket ger likvärdiga bekvämligheter som bilen erbjuder.

Hur vill vi i Centerpartiet då möta denna problematik? Vi vill inte tvinga någon till att byta bilen mot buss, cykel eller gång. Vi vill göra buss, cykel och gång till attraktiva val för pendlare. Bra cykelbanor med gena vägar och hög turtäthet i kollektivtrafiken är självklara. Vi måste också se till att cyklar kan parkeras på ett säkert sätt vid strategiska platser, så att cykeln finns kvar efter arbetsdagen slut, att den står på en belyst plats som känns trygg att lämna och hämta sin cykel på.

I Centerpartiets Gävle behövs inte fler parkeringsplatser och gator för motortrafik i centrum. Det behövs lockande alternativ till bilen. Först då kan vi förtäta centrum med fler bostäder, arbetsplatser och lockande fritidsaktiviteter. Samtidigt finns plats för dem som behöver att ta bilen.

Centerpartiet Gävle

Erik Holmestig

kommunalråd

Julia Cederstrand

ersättare i kommunstyrelsen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan