Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Kommunalt dricksvatten är säkert att dricka

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Lena Blad, VD för Gästrike Vatten.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Svar till Per-Olof Erickson och signaturen ”Butter”: Allt dricksvatten som går ut i de kommunala VA-näten i Gävle, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby och Östhammar kontrolleras noggrant av Gästrike Vatten. På alla platser ligger PFAS-värdena under Livsmedelsverkets gräns för när åtgärder måste vidtas

Annons

Annons

Vi följer gällande lagstiftning och Livsmedelsverkets rekommendationer. Våra kontroller visar att vi ligger långt under dagens gränsvärde för åtgärder i det vatten som levereras från alla våra vattenverk.

Dessutom arbetar vi med åtgärder för att sänka nivåerna ytterligare. Vi kommer till exempel att installera kolfilter vid vattenverket i Valbo.

Naturskyddsföreningen föreslog nyligen att Sverige ska förbjuda användningen av alla PFAS-ämnen. Vi på Gästrike Vatten ser positivt på det förslaget. Vårt kemikaliesamhälle skapar problem och ämnen som PFAS behöver förbjudas och fasas ut från marknaden snarast möjligt.

Lena Blad

VD för Gästrike Vatten-koncernen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy