Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hejda Marockos olagliga rovdrift på Västsaharas naturtillgångar!

Marocko ockuperar större delen av Västsahara sedan 1975. Den 13 november 2020 bröt Marocko eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario Front genom att olagligt gå in med militär i den så kallade buffertzonen längs den av Marocko byggda muren, som delar Västsahara i en ockuperad och en befriad del, skriver Gävle Afrikagrupp.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett flyktingläger i Västsahara.

Annons

På grund av detta brott har Polisario Front förklarat eldupphöravtalet inte längre giltigt och tagit till vapen.

Eldupphöravtalet mellan Marocko och Polisario, som trädde i kraft 1991, skulle ha lett till en FN-ledd folkomröstning, där västsaharierna skulle välja självständighet eller integration med Marocko.

Den folkomröstningen har motarbetats av Marocko och därför 29 år senare ännu inte ägt rum.

Annons

Vi kräver...

Annons

...att FN omedelbart agerar och förbereder för folkomröstningen om Västsaharas självständighet enligt den ursprungliga Fredsplanen från 1991

...att FN inför ett mandat för FN-styrkan MINURSO att ingripa så att övergreppen mot de skyddslösa västsahariernas mänskliga rättigheter stoppas

...att den svenska regeringen tar tydlig ställning för den ursprungliga fredsplanen och emot Marockos ockupation samt verkställer riksdagsbeslutet från 2012 om ett svenskt erkännande av SADR (Saharawi Arab Democratic Republic)

Gävle Afrikagrupp

Ove och Irene Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan