Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: S vill inte prata om sitt skolmisslyckande

Med udden riktad mot friskolor försöker Gunilla Svantorp, S, med flera att skyla över en misslyckad skolpolitik. I deras debattartikel skylls problemen på friskolor. Men det är inte väl fungerande friskolor som är problemet i Sverige. Utmaningen för Sveriges utbildningspolitiker är i stället den låga kvalitet som alltför många kommunala grundskolor håller, framförallt i utsatta områden och på landsbygden, skriver Ulla Hamilton.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ulla Hamilton.

Bild: TT

Annons

Att tillåta dessa skolor att släppa ut 30-50 procent av eleverna i årskurs nio utan behörighet till gymnasiet är oacceptabelt. Det faktum att problemet är minst lika stora i kommuner där knappt friskolor existerar, visar på hur socialdemokraterna vill dribbla bort korten.

Ni vill gärna prata om de 0,2 procent av skolans skattekronor som går till utdelning hos populära och väl fungerande friskoleföretag, men det Sveriges elever behöver att ni pratar om är åtgärder mot stök, förslag för bättre skolledning, organisation och fler utbildade lärare.

Annons

Annons

För även om de skadliga förslag som er utredning förespråkar skulle bli verkliga, där kvoter och lottning på marginalen får vissa elever att hamna i andra skolor än i dag, så kommer fortfarande förortens och landsbygdens skolor finnas kvar med exakt samma utmaningar. Lägg er kraft på dem istället.

Er och utredningens ensidiga syn på friskolors ersättning, som ni vill sänka och därmed riskera många små friskolors existens med, är heller inte korrekt. Något bl a forskaren Gabriel Heller-Sahlgren kunnat påvisa.

Utredningen är inte rakt igenom dålig dock. Att införa ett obligatoriskt skolval är en god idé. Då kommer fler elever också från socioekonomiskt svagare grupper göra ett medvetet val. Skillnaden på föräldrarnas utbildningsbakgrund minskar mellan kommunala skolor och friskolor för varje år som går redan idag. Ett allmänt skolval kan minska detta ännu mer.

Friskolor bidrar gärna med både erfarenheter och växer i områden där det behövs som mest. Låt oss tillsammans möta skolans verkliga utmaningar.

Ulla Hamilton

Friskolornas riksförbund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan