Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Modigt av Wolodarski att lämna över ansvaret till Greta Thunberg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Greta Thunberg.

Bild: Arkivbild

Annons

Hur når man ut med information till 2000-talets generationer? Statsministern och näringsministern provar nya tag med kontakter genom influencer med förhoppningen. Lika tänker lika, något som presenterades i P1:s ”God morgon världen” 6/12.

Peter Wolodarski, ansvarig utgivare för Dagens Nyheter, gick ett steg längre genom att göra Greta Thunberg till chefredaktör samma dag. Intressant förändring då man öppnar upp redaktionellt slutna miljöer. 58 sidor, mer än halva tidningen ägnades åt klimatet.

Många är åsikterna som dryftas i klimatfrågan, något som får DN:s gästande chefredaktör att poängtera att klimatkrisen inte är en åsikt, det är fakta. Trots Gretas stående budskap ”lyssna på forskarna” finns en misstro hos många att ta till sig obekväm information, i stället provocerar de i förhoppning få budskapet framstå som ”Fake News”.

Annons

Annons

Desto modigare av Peter Wolodarski att lämna över ansvaret för Sveriges största dagstidning till en omyndig outbildad aktivist för att ”bekräfta” forskarmajoritetens uppfattning. Greta hade till och med skaffat research i form av ingen mindre än naturgurun David Attenborough. Tvivlarna kommer ändå reagera som ”prästen” gjorde efter att ha tittat i Galileis kikare. ”Jag ser det ju med egna ögon och skulle tro det var sant om inte Aristoteles sagt annorlunda”.

Klimatförändringar norr om polcirkeln beskrivs med två artiklar, anledningen är att förändringarna går som snabbast där. Då skogen är för mig livselixir fastnar jag för artikeln med rubriken ”Skövlingen av regnskog leder till nya pandemier”.

För att våra skogar ska uppnå högsta nyttoeffekt berövas de övrig biologisk mångfald. Modernt skogsbruk får inte se skogen enkom som råvarukälla, då berövas det mesta av dess övriga mångfald, och reducerade näringsvävar underlättar barkborrarars massförekomst.

Liknande är förhållandet mellan biologisk mångfald och virus. Det finns 1,7 miljoner oupptäckta virus. Genom miljöförändringar kommer vi närmare de vilda djuren och genom artutrotning ökar koncentration av virusstammar vilka lätt överföres till andra arter, kanske i muterad form. I Danmark avlivades hela beståndet av mink då farhågor förelåg att sars-cov-2 som hittades i minkar kan i muterad form nå människan.

Covid-19-pandemin tros härstamma från fladdermöss, en artrik grupp. Att utrota fladdermössen är ingen lösning. Resultatet blir som med barkborrarna: De som överlever blir fler, kanske i farligare form.

Det är bara att instämma med Oscar Wilde: ” Det tycks mig ibland att Gud då han skapade människan i någon mån övervärderade sin förmåga.”

Ove Lennström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan