Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hoten mot mångfalden är på riktigt – angår det oss liberaler?

I denna fråga måste vi ta hänsyn till den frihet som utmärker partiets ideologi. En frihet som omfattar människor såväl som andra organismer, och vår förhoppning är att särskilja mittenpartiernas syn på biologisk mångfald, skriver Nils Gunnar Kempe och Ove Lennström, L.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En frihet som omfattar människor såväl som andra organismer, och vår förhoppning är att särskilja mittenpartiernas syn på biologisk mångfald, skriver debattörerna om strandskyddet.

Bild: Emilia Hellman

Annons

I Svenska Dagbladet publicerades den 14 december artikeln ”Nytt förslag hotar tillgång till stränder” där representanter för Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Svenska Turistföreningen, Sportfiskarna argumenterar mot det historiska förslaget till försämring av strandskyddet. Ur innehållet. ”Att kunna njuta av bad, fiske, båtliv och promenader längs vackra stränder runt om i vårt land känns för många som en självklarhet.

Detta har vi vårt starka strandskydd att tacka för. Strandskyddet infördes på 1950-talet och syftar till att ge alla människor i Sverige, oavsett plånbok, tillgång till stränder. Det ska även skydda strändernas växt- och djurliv. Strandskyddsutredningen som överlämnas till regeringen i dag riskerar att allvarligt försämra allmänhetens tillgång till stränder och skyddet för strändernas ekosystem.

Annons

Annons

Strandskyddsutredningen tillsattes sommaren 2019 som en del av januariöverenskommelsen. Uppdraget var att ge förslag på hur strandskyddet kan göras om, bland annat i syfte att göra det enklare att bygga strandnära på landsbygden. Samtidigt skulle utredaren se över möjligheten att stärka skyddet i starkt exploaterade områden. Men det förslag som utredningen nu lägger fram innebär stora nedmonteringar av strandskyddet, samtidigt som det saknas konkreta förslag på hur de återstående obebyggda stränderna i regioner där exploateringstrycket är högt ska kunna skyddas bättre”.

Redan 2009 fanns förändringsförslaget i Centerpartiets agenda, genom Andreas Carlgren, på plats i detta kommersiellt miljöinriktade parti. Skam den som ger sig. I GD 181230 uttrycker Fredrick Federley Centerstämmans röst sålunda ”Vi kan inte gå hem till våra partiorganisationer och säga att den där nyckelbiotopinventeringen är superbra och att man inte ska få bygga inom 300 meter från där det finns vatten”.

Att Centern har en egendomlig miljöprofil blir alltför ofta besannad, men att Liberalerna skulle köpa denna ideologi blev en nyhet för vissa Liberaler, och tolkningen om värnande om biologisk mångfald överraskade. Efter konstaterandet om det nationella intresset följer ”Reglerna måste anpassas till att verkligheten ser annorlunda ut till exempel på västkusten jämfört med i Norrlands inland. Vi vill att det ska vara enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden med lågt exploateringstryck. De lokala förutsättningarna måste vara mer styrande”.

Annons

Vi har i två tidigare insändare i ärendet motsatt sig liberalernas ställningstagande, senast med insändarartikeln ”Om L säger ja till försämrat strandskydd lämnar vi partiet”. GD 20/8 2020. Nåväl det kan vara högt till tak även i en jordkällare, något som delar individerna i höger och vänstervridna liberaler.

Annons

I denna fråga måste vi ta hänsyn till den frihet som utmärker partiets ideologi. En frihet som omfattar människor såväl som andra organismer, och vår förhoppning är att särskilja mittenpartiernas syn på biologisk mångfald.

Sedan insändaren skrevs har mycket hänt globalt i världen. Forskare talar om en sjätte utrotningsvåg förorsakad av människan. EU, FN och Kommissionen för biologisk mångfald föreslår att 30 procent av jordytan måste friställas för att klara kommande naturkriser. Half Earth Project föreslår att 50 procent friställs, för att kunna rädda den biologiska mångfalden.

Skogen nedan fjällkedjan är Europas största sammanhängande skogsområde och alla sjöar i inlandet utgör ”livbojar” för många arter, förutom beroendet av vattenmiljön även som skydd mot klimatförändringar.

Vilka har vi tänkt oss ska bo där vid stranden? Vad tycker lommar, skrakar, andfåglar om att få sina häckningsplatser ockuperade? Liberaler, lyssna till Oscar Wilde: ”Det finns inget mer sällsynt i världen än livet. De flesta människor existerar bara”. Hoten mot mångfalden är på riktigt, angår det oss liberaler?

Nils Gunnar Kempe

Ove Lennström

fortfarande liberaler

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy