Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi har ett gemensamt ansvar för smittspridningen

Vi bär gemensamt ett ansvar för den bristande hanteringen av smittspridningen bland våra äldre, skriver Centerpartiet i Gävleborgs län.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marit Rempling, C, är en av undertecknarna.

Bild: Niklas Sundin

Annons

2020 har minst sagt varit ett tufft år och läget är fortfarande akut. På landets sjukhus och hälsocentraler arbetar vårdpersonal dygnet runt med att vårda patienter. Företagare går på knäna och pandemin har inneburit flera stora omställningar för många av oss.

För att granska Sveriges hantering av pandemin så har regeringen tillsatt en särskild kommission vid namn coronakommissionen. I veckan överlämnades den första delredovisning till regeringen där man granskat smittspridningen inom vård och omsorg bland äldre. Där konstateras att Sverige misslyckats med att skydda våra äldre under pandemin.

Anledning till varför man misslyckats med att förhindra smittspridningen inom just äldreomsorgen är inte på något vis okänd. Runt om i Sverige finns strukturella brister i äldrevården, vilket resulterat i att verksamheterna stått dåligt rustade när pandemin väl slog till. Det yttersta ansvaret för detta ligger hos regeringen, men delas även med andra aktörer så som myndigheter, regioner, kommuner och privata utförare.

Annons

Annons

Det finns befogade anledningar till att vara kritisk angående hanteringen av smittspridningen nationellt. Bland annat för att flera väsentliga åtgärder varit otillräckliga eller kommit för sent. Även att det förkommit fall där boende inom äldreomsorgen inte fått någon individuell läkarbedömning.

I dag är ansvaret delat mellan regeringen, samtliga kommuner och regioner, flera statliga myndigheter och ett antal privata utförare. Det här är en bidragande faktor till varför ansvarsfördelningen kommit att bli problematisk i Sverige.

Vad vi kan konstatera för Gävleborgs del är att vårt län inte skiljer sig från övriga landet. Vi har tagit till oss den skarpa kritiken från Coronakommissionen om bristerna i den sjukvård som erbjudits våra äldre.

Vi bär nu ett gemensamt ett ansvar, både kommunerna och regionen, för att åtgärda de brister som förorsakat det höga antalet smittade och avlidna inom vår äldreomsorg. Vi måste nu se till att också ta det ansvaret. Därför föreslår vi att det snarast kallas till ett möte mellan länets samtliga kommunledningar och regionledningen för att besluta om gemensamma direktiv till våra tjänstemän om en ny överenskommelse där vi kan åtgärdar de brister som nu pekats ut.

Centerpartiet Gävleborg

Carl-Ewert Ohlsson

Annons

kommunalråd Sandviken

John-Erik Jansson

kommunalråd Söderhamn

Hans Larsson

vice ordförande kommunstyrelsen Hofors

Marit Rempling

gruppledare Ockelbo

Caroline Smidt

kommunalråd i opposition Hudiksvall

Erik Holmestig

kommunalråd Gävle

Sören Görgård

kommunalråd i opposition Ljusdal

Carina Ohlson

ledamot kommunstyrelsen Nordanstig

Hans Jonsson

kommunalråd i opposition Ovanåker

Bengt-Olov Renöfält

gruppledare Bollnäs

Magnus Svensson

regionråd Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy