Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Så hänger Trump och stormningen av kongressen ihop med vår lokala journalistik

Demokrati är något vi kan välja bort, rösta bort, den kan aldrig tas för given. Demokrati är därför något vi, som tror på den, måste värna ständigt, ja, hela tiden. Att hålla sig informerad är ett stöd för demokratin. Men bara om du väljer trovärdiga källor, skriver chefredaktör Katarina Ekspong.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Annons

Ibland talas det om att medier ska vara helt opartiska, neutrala. Och ja, i mångt och mycket vill jag just det. Åsikter driver Gefle Dagblad, men de är reserverade till ledarplats och av ledarskribenter samt uttrycks av utomstående tyckare i insändare och debatt. På nyhetsplats tar vi inte ställning, vi söker fakta och lyfter fram andras olika synpunkter på denna fakta.

Men det gäller inte allt. Gefle Dagblad tar alldeles tydlig ställning för demokrati. Och vi tar ställning för yttrandefrihet. Och för alla människors lika värde. Det är inte ett dugg neutralt. Jag anser givetvis att man inte måste hålla med, i yttrandefriheten ingår även att få tala emot både demokrati och människors lika värde. Men Gefle Dagblad står för dessa tre värden och försvarar dem.

Annons

Länge har många i Sverige trott att demokratin är en självklarhet som inte kommer ifrågasättas i någon större skala. Sådana värden behöver väl inte poängteras har det sagts mig under årens lopp.

Annons

Gårdagens bilder från kongressen i USA kan därför vara ett uppvaknande. När politik inte orkar stå fast vid att en mängd frågor är komplexa, att svaren på problem sällan är svarta eller vita eller särskilt enkla, utan istället bygger upp och underblåser fördomar, förenklingar och motsättningar så kan politiken själv bli ett hot mot demokratin.

Och visst har medierna ett ansvar, även vi på Gefle Dagblad. Medier måste stå emot frestelsen att endast skriva den enkla klickvänliga artikeln, utan också den som ger djup, perspektiv och visar på komplexitet. Det är inte alltid enkelt, för det lönar sig inte självklart – vare sig för politiker i utfall av röster, eller för medier i utfall av prenumeranter. I alla fall inte kortsiktigt i klickandets eller opinionsmätningens ögonblick.

Det oroar mig.

Jag har själv vuxit upp med att aldrig ta demokrati för givet. Just det är grunden till mitt yrkesval. Mina föräldrar talade ständigt om andra världskrigets fasor redan när jag var ett litet barn. Vid matbordet talades om drivkrafter bakom människors rädslor, och senare diskuterades kalla kriget, liksom Vietnamkriget, Chilekuppen, Sovjetmakten och andra kommunistiska diktaturer.

För mig personligen blev svaret redan som barn en djup tro på vikten av demokrati. Oavsett vilken annan ideologi man lutar åt i övrigt. Att kunna rösta för något är viktigt. Lika viktigt är det att kunna rösta emot något man inte tror på, att kunna avsätta styrande. I det ingår att respektera att de jag valt inte vann, och få rösta igen några år senare.

Annons

Annons

För att ha fungerande demokrati behövs någon som granskar makten, som beskriver effekterna av beslut och lyfter problem i samhället. Därför blev jag journalist. När jag var yngre jobbade jag i flera år på Svenska Dagbladets utrikesredaktion, bland annat under kriget på Balkan. Senare hade jag en ledande roll under bevakningen av terrordåden i USA 2001.

Men så är ju den centrala frågan för mig demokratin. Och det är därför jag idag arbetar med lokaljournalistik. De frågor vi väljare generellt bryr oss mest om sköts av kommuner och regioner: skola, vård, omsorg, infrastruktur, trygghet… Men viss utrikespolitik har stor betydelse även för oss lokalt. Vad vi såg igår i USA visar hur skör demokratin är.

Demokratin är helt beroende av oss väljare och vilka fakta vi tar till oss. I USA tror en mängd människor på president Donald Trumps lögner. Han hävdade redan ett år före valet att han inte kunde förlora utan valfusk. Efter valresultaten kom direkt anklagelserna om omfattande valfusk, och han står fast vid det trots att de avvisats efter granskningar.

Han har under åren som president systematiskt undergrävt de som har till uppgift att granska makten – medier. Minsta lilla som talar emot honom har han kallat fake news. Det är en medveten strategi för att aldrig behöva stå till svars för misstag, inte behöva svara på obekväma frågor och inte behöva avgå när han förlorat ett demokratiskt val.

Han har under lång tid byggt upp till de stämningar som igår stormade kongressen i Washington. En del kallar dem pöbel. Men jag hör människor i intervjuer som verkligen tror att de har rätt, som på allvar tror att den kommande presidenten Joe Biden är kommunist, som själva tror att de värnar friheten när de stormar demokratins hjärta i det egna landet.

Annons

Annons

Ett skäl till att de kan vara så vilseledda är att alla som talar emot deras världsbild blivit helt undergrävda av presidenten för världens mäktigaste demokrati, Donald Trump. Han sprider ett gift som är förfärande effektivt, och som både påverkar vanliga kloka människor och tyvärr tas efter av andra. Han ger legitimitet åt konspirationsteorier. Han ger tyngd åt alla som har svårt att värdera olika källors trovärdighet. Orsaken är att han varken tålt att bli ifrågasatt, granskad eller avsatt.

Och hans gift fungerar. Allt fler är vilsna i flödet av information, förstår inte vad man kan lita på och orkar därför knappt ta till sig nyheter alls, eller bara från den informationsbubbla man själv tillhör. En del tror att seriösa medier, med ansvariga utgivare, medvetet sprider en massa fake news. Det är en fara för demokratin.

Vi på Gefle Dagblad är till för att både informera och avslöja. Jag vet att vi inte är felfria, att vi gör misstag. Men vi har aldrig syfte att vilseleda, tvärtom. Och vi vet att mycket i verkligheten inte är så spektakulärt svart eller vitt, utan lite gråmulet mittemellan. Vi är utbildade i källkritik och ser vikten av att granska. Oavsett vem som har makten.

Att hålla sig informerad är ett viktigt stöd för demokratin – om du väljer trovärdiga källor.

PS Påtala för mig, och oss, när du hittar verkliga faktafel i Gefle Dagblads rapportering! Då vill vi rätta till fel. Mejla: katarina.ekspong@gd.se, eller gefle.dagblad@gd.se.

Annons

Annons

Till toppen av sidan