Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: En stor skam för det parti som påstår sig värna om de svaga

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om försäkringskassan fortsätter.

Bild: TT

Annons

Kommentar till Lasse Ekstrand: Jag instämmer i allt du skriver om Försäkringskassan!

Alla bör läsa "Avslagsmaskinen, byråkrati och avhumanisering i svensk sjukvård" av Niklas Altermark, fil.dr och verksam vid statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet. Den boken bygger på hundratals berättelser från människor som utförsäkrats och han har intervjuat handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan, FK.

Annons

Annons

”Äntligen", utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 1917. Nya siffror visade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt sedan regeringen gett FK i uppdrag att minska sjuktalen. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att svenska befolkningen nu var friskare.

Hur såg verkligheten ut för de svaga grupperna som fråntogs både människovärde och möjlighet till egen försörjning? Konsekvenserna brydde den socialdemokratiska regeringen sig inte om, bara de fick pengar till statskassan!

20-30 miljarder stjäls årligen ur den försäkring som skulle fungera som ett skyddsnät. Skrämmande fakta och en stor skam för det parti som påstår sig värna om de svaga i samhället. De som inte orkar protestera för de har nog av sin egen plåga. Det är ynkryggar som sparkar på dem som redan ligger. Jag lider med offren som behandlas som andra klassens medborgare.

Titta på Youtube: Läkaren och juristen Siv Westerberg som fråntogs sin läkarlegitimation för att FK påstod att hon sjukskrev för många. Men hon var en driftig kvinna – hon läste in en juristexamen och öppnade en egen juristbyrå för att hjälpa de sjuka. Läs hennes bok "Straff utan brott" där hon i klartext beskriver vårt rättsväsende. En skakande skildring ur verkligheten som tydligt visar vilket sjukt samhälle vi lever i.

Det som uppdagats nu är bara toppen av ett isberg för alla vet att handläggare och chefer får lönepåslag ju fler som utförsäkras.

Vanja Palm

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy