Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Insändare
Insändare: Lite klimat- och skidhistorik

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Matti Kuosku framför segerbilden från Vasaloppet 1976.

Annons

Längdskidor håller helt på att fasas ut i Gästrikland på grund av snöbrist. Kommer ihåg när jag växte upp på 1950- 60- och 70-talet då var det fart på skidklubbarna runt om i landskapet, till och med i närliggande landskap som Uppland och Västmanland.

I Dalarna och Hälsingland var det aldrig några snöproblem. Det anordnades tävlingar i Gävle, Högbo, Skutskär, Årsunda, Bastfallet, Hedesunda, Hofors, Åshammar, Ockelbo, Jädraås, Åmot.

Annons

Annons

Snön och kylan kom tidigt och för det mesta stannade den kvar så man kunde träna och tävla. På 1960-talet byggdes även elljusspår ut på nästan alla orter och då kunde man träna och tävla även kvällstid. Det var stimulerande och roligt och bra för folkhälsan, ingen kunde väl tänka sig då att vi skulle få så opålitliga vintrar som vi har nu.

Gästrikland fick fram många bra skidåkare under den tiden. En vann Vasaloppet två gånger 1974 och 1976, blev Olympier 1976 och med i VM laget 1974 då han även blev svensk medborgare. Han hette Matti Kuosku. Matti Kuosku som tyvärr gick bort 2012 var helt unik, han tävlade för Högbo GIF, var även framstående terränglöpare, vann terräng-SM i lag 1971 och tillhörde världseliten i skidor under många år, vann långloppsvärldscupen 1978.

Man kan skriva en hel bok om alla hans meriter om inte det gjorts redan. Vad jag vill säga, om vintrarna är som nu hade kanske aldrig Matti Kuosku blivit den han var eftersom han bodde på dessa snöfattiga breddgrader.

Eoq

Annons

Annons

Till toppen av sidan