Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Att varsla om konflikt är oansvarigt

Vi befinner oss mitt i en pandemi, med hög belastning på vården och höga sjukskrivningstal. Att Kommunal i den situationen väljer att varsla om nyanställnings-, mer- och övertidsblockad, med hot om strejk, är oansvarigt, skriver Per Östlund, Vårdföretagarna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att varsla om konflikt nu är oansvarigt, anser skribenten.

Bild: Helena Wrete

Annons

Barbro Andersson, Kommunal, skriver att det krävs krafttag för att höja statusen och attraktionskraften i vård- och omsorgsyrkena. Vi instämmer helt i detta. Förhandlingarna mellan Vårdföretagarna och Kommunal var konstruktiva och vår upplevelse är att vi var nära att sluta ett avtal som hade gett privatanställd vård- och omsorgspersonal höjda löner.

Annons

Annons

Den svenska modellen bygger på att parterna på arbetsmarknaden gemensamt kommer överens om löneramarna, det så kallade märket. Förbättringarna inom respektive kollektivavtal, exempelvis utbildningssatsningar och löneökningar, ska hålla sig inom det överenskomna märket. De krav Kommunal nu ställer går utöver detta.

Vi befinner oss mitt i en pandemi, med hög belastning på vården och höga sjukskrivningstal. Att Kommunal i den situationen väljer att varsla om nyanställnings-, mer- och övertidsblockad, med hot om strejk, är oansvarigt. Vårdföretagarna måste, liksom den övriga arbetsmarknaden, förhålla sig till märket. Kommunal befinner sig rimligtvis i samma situation. Den svenska modellen för lönesättning garanterar stabilitet och goda villkor för både medarbetare och företag. Den har genom åren gett en god löneutveckling. Vi vill fortsätta den utvecklingen.

Per Östlund

förhandlingschef Vårdföretagarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan