Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sjukskriv på ett nytt sätt

Varje sjuk människa ska få en trygg bedömning och rätt rehabiliteringsinsatser. Varje läkare och handläggare ska ha en god arbetsmiljö och med självklarhet kunna genomföra sitt kärnuppdrag, skriver Liberalerna.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lina Nordquist, L.

Bild: TT

Annons

Vi har fem förslag för ett förändrad sjukskrivningsprocess som ger bättre arbetsmiljö, stärkt patientsäkerhet och klokare resursanvändning.

1. Förändra vilka yrkesgrupper som får bedöma arbetsförmåga. Vi vill bland annat se över om en arbetsterapeut eller sjukgymnast kan bedöma sjukdom/arbetsförmåga i rörelseapparaten och skriva utlåtanden till Försäkringskassan.

Annons

2. Centrala team för långvariga sjukskrivningar. Vi vill flytta ansvaret för svårbedömd eller upprepad sjukskrivning till centrala team i varje region för att avlasta husläkarna och ge tryggare bedömningar. Sjukvården uppger sig inte minst ha svårt att bedöma arbetsförmåga vid psykisk ohälsa och det kan dessutom tära när patienten och behandlande läkare inte är överens. Teamen ska ta in kunskap om arbetsplatsen och arbetets art, kunna tillkalla särskild kompetens i arbets- och miljömedicin och skapa en helhetsbild av rehabiliteringsbehov och möjligheter för varje person att återgå i arbete.

Annons

3. Kompetenskrav hos Försäkringskassans handläggare. Statliga utredningar och läkare beskriver kvalitetsbrister i Försäkringskassans utredningar och beslut om sjukpenning vid långvarig sjukskrivning. Vi föreslår att särskild kompetens ska krävas av dessa handläggare, inte minst kunskap i arbetsmedicin.

4. Försäkringskassan, en partner. Det är orimligt att Försäkringskassan håller ett första avstämningsmöte med en sjukskriven persons arbetsgivare först efter över ett år. Försäkringskassan måste få ett stärkt samordningsuppdrag och bli en partner för sjuka människor för att komma tillbaka i arbete.

5. Myndigheter som stöttar. Slutligen kan människor med många myndighetskontakter nästintill drabbas av administrationsutmattning. Givetvis behövs underlag och dokumentation, men med målet att lyfta invånare och ge möjligheter. Vi måste snåla på onödan - aldrig på omtanken. Myndigheter behöver få ett portaluppdrag att stötta och lotsa.

Annons

Genom dessa åtgärder använder vi resurser klokare. Och framför allt: den som behöver sjukskrivning blir väl omhändertagen och de yrkesmänniskor som möter dem kan gå från jobbet gladare och stoltare.

Liberalerna

Malin Sjöberg Högrell

regionråd Uppsala

Hasse Backman

regionråd i opposition Gävleborg

Lina Nordquist

riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

Bengt Eliasson

riksdagsledamot och talesperson i socialförsäkringsfrågor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan