Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Nu växer Gefle Dagblad – trendbrottet 2020 är ett kvitto på att vi är på rätt väg

Gefle Dagblads prenumeranter ökade 2020. Det är ett rejält trendbrott. Tack för förtroendet, nu ska vi förvalta det med journalistik som engagerar, skriver chefredaktör Katarina Ekspong.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör

Bild: Anna Höglund

Annons

Vi växer.

För första gången på åratal ökar antalet prenumeranter på Gefle Dagblad. När år 2020 ska sammanfattas landar vi på en ökning med 3,1 procent. Det är ett ordentligt trendbrott.

Och det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, samtidigt som det är ett förtroende vi tänker förvalta. Vi vill att vår journalistik ska fortsätta att beröra och engagera.

Annons

Jag är stolt över det arbete som hela redaktionen lagt ner för att nå hit. Genom ökat fokus på nära och lokal journalistik, på historier som roar, oroar, ger perspektiv och fördjupar så har vi lyckats bryta en tidigare nedåtgående trend. Även om faktiskt inte allt var nattsvart 2019. Även då ökade antalet digitala prenumeranter kraftigt. Den tillväxten har fortsatt 2020 men den stora skillnaden är att vi närapå halverat tappet på papperstidningen, och det sista kvartalet 2020 ökade till och med upplagan även på den.

Annons

Det är ändå oväntat.

Vi har visserligen storsatsat på att göra både E-tidning och pappersdito bättre, bytt stil och gjort dem mer aktuella. Men hela världens trend är ju att läsandet av tidningar minskar, så jag är positivt överraskad över att till och med öka under perioden oktober till december. Kraftigast växer dock antalet Plus-prenumerationer på sajten gd.se, där styrkan bland annat är snabbheten med senaste nytt, populära tv-sändningar och förstås att den finns där i din mobil, var du än är. Även Plus premium, där E-tidningen ingår, ökar rejält.

Gladast är jag för att ha mött så mycket god respons för det arbete och de förändringar vi genomfört under året. Vi har ju gjort dem i samarbete med er läsare, genom att fråga er vad ni tyckte och tänkte och önskade med tidning och sajt. Syftet har varit att lyssna. Alla är inte nöjda, allt ni läsare önskat har inte genomförts, då det kommit väldigt många olika önskemål, men en hel del har det. Och annat kan fortfarande komma. Förbättringar sker stegvis, och det enda jag kan lova med säkerhet är att förändring är en konstant.

Annons

Trots framgången har 2020 varit ett utmanande år även för oss när vi parallellt med högt nyhetstryck och inställda kultur-, nöjes- och sportevenemang, haft både permitteringar och distansarbete samt en vikande annonsmarknad under pandemin.

Men covidsmittan har också bidragit till den ökade efterfrågan på vår trovärdiga journalistik. Det är inte bara Gefle Dagblad som ökar antalet prenumeranter, 28 av de 43 titlarna inom Bonnier News Local har haft en positiv utveckling av prenumerationerna.

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2021, tillsammans med er!

Annons

Annons

Till toppen av sidan