Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hur ska detta locka frivilliga till kyrkans verksamhet?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Roberth Krantz, kyrkorådets ordförande.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Kyrkorådet/kyrkofullmäktige har beslutat att Gävle pastorats fyra församlingar ska bli en. Beslutet har sedan godkänts av stiftsfullmäktige i den ordning som gäller för sådana beslut. Från årsskiftet är det alltså bara en församling.

I en artikel om detta i måndagens tidning har kyrkorådets ordförande Roberth Krantz kommit till tals. Bland annat framhålls det i artikeln ”Rent praktiskt betyder det knappt något alls för medlemmarna just nu”. Det nämns också att respektive förtroendevalt församlingsråd har upphört i och med övergången till endast en församling.

Annons

Annons

Vad vi kan konstatera så innebär det att cirka 50 förtroendevalda har försvunnit inom kyrkans organisation i Gävle. Även om församlingsråden inte tilläts att ta i några större och mer avgörande frågor för respektive församling så var det en kanal för församlingsborna/medlemmarna att göra sig hörda.

Flera av församlingarna hade också regelbundet återkommande församlingsmöten där församlingsbor/medlemmar och förtroendevalda kunde mötas och diskutera församlingens gudstjänstliv och verksamhet i övrigt.

Det som nu är planerat att ersätta dessa tillfällen till ömsesidigt utbyte är Kyrkforum där någon/några kyrkorådsledamöter kallar till möte minst två gånger per år och kyrka med regelbundet gudstjänstfirande. Betänk att det är drygt 40 000 medlemmar och drygt en tredjedel av de förtroendevalda har plockats bort.

Och detta uttrycks som att organisationsförändringen ”Rent praktiskt betyder det knappt något alls för medlemmarna just nu.”

Hur tror du, Roberth Krantz, att detta ska appellera till och främja rekrytering av frivilligkrafter/volontärer till kyrkans verksamhet i Gävle?

Att just få våra medlemmar att engagera sig i frivilligt arbete inom kyrkans verksamhet är en överlevnadsfråga för vår folkkyrka.

Per och Ulrika Rask

Strömsbro

Annons

Annons

Till toppen av sidan