Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi behöver en enad röst om E4 genom länet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Köer på E4 i Hudiksvall efter en olycka 2019.

Bild: Niklas Norberg

Annons

Svar till signaturen "Skamvrån, Trafikverket": Vi har i dag en situation när Trafikverket är underfinansierat och tvingas välja och nedprioritera investeringar som behövs. Det gör att underhållet på många vägar halkar efter, nya projekt tvingas bli mindre trafiksäkra och mycket sämre standard för de som ska färdas där än den byggteknik som faktiskt finns. Tyvärr är det som du säger att det många gånger går ut över Norrland, ställen i landet där det inte är så tätbefolkat.

Annons

Annons

Du har rätt i att detta är en riksdagsfråga, Kristdemokraterna lyfter frågan i trafikutskottet och där borde frågan diskuteras mer. Det är även så att det behövs politiskt enade inspel från delar av landet för att kunna påverka.

Här upplevde vi att den politiska ledningen i Gävleborg alltför lätt accepterade Trafikverkets nedprioritering av ombyggnad av E4 genom Nordanstig. Vi skulle behöva en enad röst från Gävleborg och Norrland i denna fråga i Riksdagen. Frågan om medfinansiering och bompeng måste diskuteras vidare.

Det vore såklart önskvärt att ha en politisk samsyn, men i den här frågan finns starka politiska åsikter att vi inte ska satsa på vägar alls, vilket vi ser det som är en önskan om att all befolkning ska koncentreras på centrala platser i landet där alla kan cykla mellan bostad och arbete eller att det finns utbyggd kollektivtrafik.

Det är en utopi som heller inte möjliggör boende i alla delar av landet på grund av klimatet och kostnader för kollektivtrafiken. De politiska åsikterna finns i regeringsställning i dag.

Vi måste i stället nyttja hela vårt lands yta. Välmåendet för människan är viktigt och därför måste alla få välja var man ska bo. Det finns som bekant många som väljer att bo nära andra människor och mår bra av det. I detta resonemang är infrastrukturen en stor och viktig del, det är en förutsättning att vi har farbara och trafiksäkra vägar även där Sverige är glesare befolkat. Fler politiska röster behövs!

Kristdemokraterna i Region Gävleborg

Jennie Forsblom, Peter Åkerström, Lili André, Lars Österberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan