Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Genom lag hålls ju kyrkan i ett fast grepp

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ockelbo kyrka.

Bild: Arkivbild

Annons

Svar till lassE 23/1: Att påstå att svenska staten tagit sin hand från Svenska kyrkan tycker jag är lite underligt. Genom lag hålls ju kyrkan i ett fast grepp. Läs Lagen om Svenska kyrkan (SFS 1998:1591). Både kyrkans ideologiska inriktning och strukturella organisation står förskriven i lag.

Vilken annan förening tror du skulle acceptera sådana förutsättningar? Galet tycker jag. Däremot har kyrkan inte längre makten att styra över enskildas andlighet. Kyrkan kan inte kräva att få närvara i privata religiösa angelägenheter och medlemskap är inte obligatoriskt. Det tycker jag är sunt.

Annons

Annons

Jag värnar också om Svenska kyrkan och dess aktiviteter trots att jag inte tror på dess lära. Jag tycker att det är en fin institution men det måste vara en institution som lever på egen kraft. Inte styrd av lagstiftare utan på engagemang från medlemmar.

Medlemstapp kan inte skyllas på varken stat eller dem som väljer att inte bli medlemmar utan kyrkan som i så fall saknar förmåga att locka medlemmar på egen hand. Tänk dig vilket galet föreningsliv vi skulle ha om staten kunde garantera föreningarna medlemmar genom tvång.

Jag önskar att fler kunde ha roligt tillsammans med sina barn på öppen förskola eller njuta av lugnet på sinnesrogudstjänster. Det gör jag utan att känna att det finns krav på att jag tror.

KWK

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan