Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Nu ser vi bokslutet på Socialdemokraternas politik i Älvkarleby kommun

Kommer Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun att ta ansvar för de åtgärder man nu lovar? Att 2021 kommer att vara ett ödesår för dem inser vi alla, men vad säger att de kommer att lyckas denna gång? skriver Moderaterna i Älvkarleby.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Roger Petrini, M.

Bild: Conny Svensson

Annons

”Vi har dyra verksamheter. Det måste upphöra. Om vi inte har kostnadseffektiva verksamheter så kan vi inte göra satsningar”.

Det säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Älvkarleby kommun, Marie Pettersson, i Gefle Dagblad den 23 januari 2021.

Det är bra att Socialdemokraterna äntligen har insett att det inte går att spendera pengar som inte finns och att en höjning av skatten inte är lösningen när den kommunala budgeten inte går ihop. Det leder nämligen bara till att man ökar utgifterna.

Vi säger äntligen, för det här spenderandet har pågått länge. År 2010 slog Älvkarleby kommun ihop utbildnings- och omsorgsnämnderna till en gemensam nämnd med en gemensam förvaltning (UTOM). Nämnden omfattade 80 procent av kommunens budget.

Annons

En utvärdering av organisationen konstaterade 2018 att man kunde se få eller inga tecken på några positiva ekonomiska effekter av sammanslagningen. Att budgetunderskott skjuts på framtiden trots att det finns kunskap om åtgärder som skulle kunna vidtas utan försämrad kvalité, och att budgeten inte varit verklighetsförankrad eftersom det finns politiska ambitioner inom UTOM som inte stämmer med kommunfullmäktiges budgetram (exempelvis personaltäthet inom förskolan).

Annons

Detta har gjort att chefer börjar sitt verksamhetsår med ett dolt minus. Tyvärr ledde detta inte till att man tog krafttag för att komma till rätta med underskotten. Den 15 november 2019 kunde man i Uppsala Nya Tidning läsa att UTOM-nämnden beräknades göra en förlust på 18 miljoner år 2019. Trots det kunde nämndens ordförande Jenny Dahlberg, S, inte redovisa några konkreta förbättringsförslag.

Nämnderna är nu åter delade men beräknas i år ha ett underskott på cirka 20 miljoner tillsammans. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att förvalta kommuninnevånarnas pengar. Men efter 102 år vid makten kanske vi inte kan förvänta oss så mycket mer. Den socialdemokratiska politiken har länge saknat visioner, drivkraft och vilja att komma till rätta med de stora samhällsproblemen.

Vi moderater har utan framgång i budget efter budget kommit med förslag på hur vi kan få en budget i balans. Nu ser vi bokslutet på Socialdemokraternas politik. Stora besparingar väntar inom välfärden och många kommer att bli arbetslösa.

Kommer Socialdemokraterna i Älvkarleby kommun att ta ansvar för de åtgärder man nu lovar? Att 2021 kommer att vara ett ödesår för dem inser vi alla, men vad säger att de kommer att lyckas denna gång?

Annons

Ändlösa skandaler och haverier har gjort Älvkarleby kommun till en kommun i kris snarare än i välstånd. Vi moderater står starka inför valåret 2022 och kommer att söka mandat hos väljarna för att förverkliga den outnyttjade potential som vår fantastiska kommun har.

Annons

Vi ska byta socialdemokratisk visionslöshet mot utveckling och bekämpa utanförskapet. Vi vill få ut det mesta av varje skattekrona.

Det är nämligen precis så som Marie Pettersson säger – de höga kostnaderna har inte lett till högre kvalité, det har bara blivit dyrt. Det vill vi ändra på för vi vet att det finns effektiva sätt att bedriva kommunal verksamhet på.

Moderaterna i Älvkarleby kommun

Roger Petrini, Håkan Kingstedt, Christer Lindeberg, Monica Lindeberg, Eva Sidekrans, Martin Sahlberg, Anna Högberg, Sandra Steinvall, Mats Skoglund, Kenneth Lundström, Susanne Mastonstråle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy