Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Lyft debatter till nutid, med sanningar och respekt

Under den senaste tiden har osanningar och felaktiga påståenden omkring kristdemokratisk politik skrivits i artiklar men även på ledarsidor. Ett av de återkommande påståendena är att Kristdemokraterna är mot abortlagen. Ett påstående som helt saknar grund, skriver Jan Myléus och Lili André, KD.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan Myléus och Lili André, KD.

Annons

I den senaste debatten har man pekat på Sara Havneraas, KD, tidigare engagemang i olika föreningar. Tyvärr har man inte bemödat sig att göra någon journalistisk undersökning alls i frågan. Om man hade läst svaren som hon gav i DN-intervjun eller tagit en titt på hennes Facebooksida hade nämligen frågan besvarats direkt. För att citera Sara:

"Mitt tidigare engagemang har gjort att jag är insatt i utsattheten kvinnor i utvecklingsländer möter men även svensk abortlagstiftning. En lagstiftning som är välutformad och bra. En lagstiftning som jag står bakom och värnar."

Annons

Annons

Vi kristdemokrater står bakom den svenska abortlagstiftningen och har gjort det i decennier. Vi planerar inte heller att ändra på den, vilket en del försöker misstänkliggöra oss för.

När politiska företrädare eller media lägger orden i munnen eller för fram rena osanningar skadas demokratin. Detta drabbar alla, inte bara oss Kristdemokrater. Att utan saklig grund sprida egenkomponerade påståenden som absoluta sanningar är en farlig väg att gå in på.

Vi har nyligen fått se bevis på vad som kan hända och hur demokratin blir angripen när just lögner och fantiserade sanningar sprids och får fäste. Det är en väg svensk politik och svensk media inte vill gå. Det är inte heller något vi vill se på lokalt plan. Därför måste vaksamhet, saklighet och sanning råda på sociala media, i traditionell media av såväl politiker som journalister.

För att skydda demokratin för att värna om trygghet och förtroende, låt oss alla lyfta debatter till nutid och till en nivå där respekt och sanning råder.

Kristdemokraterna

Jan Myléus

ordförande Gävle

Lili André

ordförande Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan