Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Efter strandskyddet – vad kommer nästa krav från C och SD att bli?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Om de får som de vill om strandskyddet, vad blir då nästa krav? undrar skribenterna.

Bild: Emilia Hellman

Annons

Svar till Sverigedemokraterna, GD Debatt: ”Skydd av värdefull natur är viktigt, men…” Hört det förut? Meningen kan fortsätta med olika konstruktioner, en sådan hittas i SD:s debattartikel: ”Strandskyddsutredningens förslag är alldeles för begränsande”. Fortsättningen lyder ”…för det syftet behövs specifikt definierade reservat, inte schabloner som lägger en död hand över enorma områden”.

Annons

Annons

En annan konstruktion men med samma syfte skrev en ledande centerpartist och dåvarande EU-parlamentariker på GD:s ledarsida 30/12 2018: ”Vi kan inte gå hem till våra partiorganisationer och säga att den där nyckelbiotopinventeringen är superbra och att man inte ska få bygga inom 300 meter från där det finns vatten”.

Adjektiv är underbara att ta till även i förstärkt form och används därför frekvent av politiker, dels för att förhärliga det egna budskapet, dels för att påtala missnöje med rådande tillstånd. Lägg märke till att C och SD har samma budskap rörande strandrättslagen.

Själva har vi medelst insändare i GD 20/8 2020 uttryckt vår åsikt i frågan. Lek med tanken att önskemålet från C och SD blir verklighet och strandskyddet i sinom tid krymper till speciellt utvalda reservat. Vad kommer nästa krav att bli?

Ekologin kräver att ekonomin tar hänsyn till strändernas unika växt- och djurliv, något man inte behöver vara liberal för att förstå. Vi ställer samma fråga som vi gjorde i insändaren: Vilka ska bo där i de än så länge bevarade strandskyddszonerna?

Det är inte befolkningsexplosionen som är Sveriges problem utan bemästringsexplosionen. ”Småputinister” får söka sig till Svarta havet för byggnationer av sina drömpalats och överlåta kontrollen av svenska sjöar till länsstyrelserna. Som SD konstaterar, skydd av värdefull natur är viktigt.

Annons

Därför kan vi inte gå hem till våra partiorganisationer och säga att den där kalavverkningen var superbra och vi kan inte föreslå att det är fritt fram att bygga vid svenska sjöar förutom i härför avsedda reservat.

Nils Gunnar Kempe

Ove Lennström

liberaler för biologisk mångfald

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy