Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Alla drar nytta av en ökad jämställdhet

Bristerna på jämställdhet i Sverige och världen får enorma konsekvenser. Både för vårt samhälle och för oss som individer. Olika kön drabbas på olika sätt, skriver Elin Lundgren och Peter Kärnström, S.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Elin Lundgren, S.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Till männens nackdel är bland annat större risk för självmord, högre sannolikhet att välja kriminalitet och sämre resultat i skolan för att nämna något. Till kvinnors nackdel kan vi lyfta att kvinnor har mindre politisk makt, sämre ekonomi och att kvinnor får lägre prioritet i vården.

Därför är det också enkelt att konstatera att om vi ökar jämställdheten, så kommer alla att dra nytta av den.

Annons

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men jämställdhet ska inte mätas relativ utan absolut. Vi är bra, men vi vet att vi utifrån hur problembilden ser ut så finns det mycket mer att göra. Vi tänker också att vårt arbete röjer väg för andra delar av världen.

Något som oroar oss är att det här viktiga arbetet, som är till nytta för alla, trots det främst intresserar kvinnor. På möten och föreläsningar om jämställdhetsproblem är män väldigt underrepresenterade.

Annons

En del män vill dessutom tala ner vikten av jämställdhetsarbete, med påståenden om att det väl räcker nu, att det är en privatsak eller med olika nedlåtande kommentarer om kvinnor som pratar om feminism och jämställdhet. Det finns lysande undantag, där män också gör jobbet, bland annat genom att påtala machonormens konsekvenser för både män och kvinnor.

Men det räcker inte, kvinnor står alldeles för ensamma i de här frågorna.

Ämnet är så brett. Det sträcker sig från yrkesliv med lönekartläggningar, till ojämställd ansvarsfördelning i hemmet, till att kliniker i Sverige upprätthåller en myt om att det finns en mödomshinna som kommer att blöda på en oskuld på bröllopsnatten, genom att erbjuda operationer som ska säkra detta. Det handlar också om exkluderande attityder och jargonger på arbetsplatsplatser och i föreningsliv – där machonormen får fritt spelutrymme vilket exkluderar alla som inte passar in i den normen.

Vi jobbar ständigt med de här frågorna ur olika aspekter och på olika nivåer. Både internt i vårt parti, men också genom engagerade förtroendevalda som lyfter jämställdhetsperspektivet inför politiska beslut i kommuner, regioner och i riksdagen. Vi vet att det finns många politiskt aktiva i många partier som gör ett stort jobb för jämställdheten. Dock är de allra flesta kvinnor. Det hoppas vi att vi snart får se en förändring på.

Annons

Kanske om en månad, på internationella kvinnodagen. Vi tror att det är en utmärkt dag då män kan berätta vad de ser för lösningar på ojämställdheten.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot

Peter Kärnström, S

ordförande Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan