Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Det är inte att ta frågan om kyrkforum på allvar

Att utvärdera detta en (1) månad efter att vi blivit församling och då det inte gått att genomföra ett enda kyrkforum tycker jag inte är att ta frågan på allvar, skriver Roberth Krantz, S.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Roberth Krantz.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Svar till Boel Johansson, POSK: Jag delar inte din uppfattning att det är så stor skillnad på vad de tidigare direktvalda kyrkoråden och de indirektvalda församlingsråden har haft för inflytande. Men det stämmer att i de indirekta valen av både församlingsråd, kyrkoråd och valnämnd är det möjligt för kyrkofullmäktige att välja andra ledamöter och ersättare än de som finns i kyrkofullmäktige och/eller de som finns på nomineringsgruppernas valsedlar. Trots detta har alla nomineringsgrupper, även POSK, valt att bara välja från sina egna valsedlar till Kyrkoråd och Valnämnd.

Annons

Det stämmer inte som Boel Johansson och POSK skriver att det skulle vara fel att låta tillhörighet i nomineringsgrupp påverka valet av församlingsråd.

Annons

Hon påstår till och med att det saknas stöd i kyrkoordningen för detta, vilket är helt fel. Valet till församlingsråden är på samma sätt som övriga indirekta val reglerat i kyrkoordningen. Där framgår att nomineringsgrupperna i kyrkofullmäktige kan begära proportionella val i alla indirekta val.

På det sättet har man i kyrkoordningen sagt att valet av alla indirekt valda organ ska spegla sammansättningen av kyrkofullmäktige. Det är alltså inte något specifikt i Gävle utan den regleringen gäller för hela Svenska kyrkan. Men det hindrar som sagt inte POSK eller andra grupper att nominera personer till de indirekta valen utanför sin/sina egna valsedlar, en möjlighet som ingen nomineringsgrupp valt att nyttja.

Boel Johansson och POSK tycker att man kan ha en högre ambition än vad som är kravet enligt kyrkoordningen. Jag är inte säker på om Boel Johansson har hittat begreppet ”Kyrkforum” i kyrkoordningen, det finns nämligen inte där.

Orsaken är att det är något som kyrkorådet i Gävle valt att inrätta för att göra mer än vad som är kravet enligt kyrkoordningen. Hade vi valt att bara lägga oss på den nivå som kyrkoordningen kräver hade det inte krävts att ge medlemmarna mer inflytande än det som sker vid kyrkovalet en gång vart fjärde år.

Annons

Vi har alltså valt att lägga en ambitionsnivå över vad som krävs. Om det är bra eller dåligt eller om det kommer att uppfattas om otillräcklig är jag helt villig att utvärdera men först sedan vi haft möjlighet att testa denna form i praktiken. Att utvärdera detta en (1) månad efter att vi blivit församling och då det inte gått att genomföra ett enda kyrkforum tycker jag inte är att ta frågan på allvar.

Roberth Krantz, S

ordförande kyrkorådet Gävle församling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan